Hlavní obsah

Na nový televizní formát DVB-T2 není připravena téměř polovina domácností

Právo, Martin Procházka

Připravenost českých domácností na přechod k novému formátu televizního vysílání není nijak valná. Ukázal to průzkum ministerstva průmyslu a obchodu v Praze a středních Čechách, kde přitom dojde k vypnutí dosavadního formátu DVB-T za pár dnů.

Foto: Profimedia.cz

Starší televizory, které v sobě nemají přijímač signálu ve formátu DVB-T2, je potřeba vybavit set-top-boxem.

Článek

Toto vysílání bude u programů České televize na vysílačích Cukrák a Žižkov vypnuté přesně za týden. Od příští středy bude tyto programy možné sledovat jen s přístroji s podporou nového standardu DVB-T2. Později na něj přejdou i komerční televize. Příslušné vybavení k tomu ale v Praze a středních Čechách ještě nemá 44 procent domácností.

Jak zajistit příjem signálu

„Potřebná technická vybavenost televizemi nebo set-top-boxy vzrostla na 56 procent relevantních domácností. V Praze a ve Středočeském kraji je změna už doslova za dveřmi a ti, co se na ni ještě nepřipravili, by tak měli učinit co nejdříve,“ apeloval včera náměstek ministra pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Změna ale nečeká pouze hlavní město a střední Čechy, přechod do poloviny příštího roku postupně čeká všechny kraje a lidé by se na něj měli připravit. Přechod na nový standard vysílání lze zajistit několika způsoby. Nejlevněji vyjde set-top-box. Ten stačí připojit k televizi a anténě a nechat automaticky naladit programy.

Přechod na DVB-T2 vyjde české domácnosti na půl miliardy korun

Internet a PC

Mnoho domácností se ale rozhodlo rovnou koupit novou televizi s podporou DVB-T2, vyšším rozlišením obrazovky, moderními technologiemi a větší úhlopříčkou. Ty se dají pořídit od pár tisíc korun.

Mnoho domácností v bytových domech zase využívá společnou televizní anténu, ale tu je třeba nechat přeladit technikem. Úprava antény podle Václava Bílka ze společnosti Promsat vyjde na 10 až 15 tisíc korun. I s přeladěnou anténou ovšem musí domácnost mít televizi nebo set-top-box s DVB-T2.

Další možností je sledovat kabelovou televizi nebo televizi od mobilních operátorů. Tam není třeba žádná úprava antény, ovšem musíte počítat s tím, že podle šíře nabídky televizních programů bude domácnost platit až stovky korun měsíčně.

Některé domácnosti se také rozhodly pořídit si příjem přes satelit. I zde je třeba kromě pravidelných měsíčních plateb počítat s vyššími náklady na pořízení.

„Pořídila jsem si satelitní televizi od společnosti Skylink, kde avizovali instalaci za jednu korunu. Potom jsem ale kontaktovala technika, který mi sdělil, že náklady na dopravu jsou 500 korun, umístění satelitu na střechu stojí dalších tisíc korun a speciální držák ještě 500 korun. Celkem jsem tak zaplatila 2000 korun,“ sdělila Právu čtenářka z Prahy.

Levné set-top-boxy už nejsou

I ti, kdo nechali nákup vybavení na poslední chvíli a chtějí přechod vyřešit nejlacinějším způsobem, tedy nákupem set-top-boxu, musejí počítat s tím, že si připlatí. Nejlevnější přístroje totiž už jsou vyprodané a do změny vysílání se na trh už nedostanou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak se připravit na přechod na DVB-T2

V listopadu začne v České republice vypínání současného televizního vysílání DVB-T a přechod na nový standard DVB-T2.

Výběr článků

Načítám