Hlavní obsah

Přechod na DVB-T2 vyjde české domácnosti na půl miliardy korun

České domácnosti vyjde přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání celkově na 473 milionů korun. Ty zaplatí za pořízení set top boxů nebo nákup televizorů umožňujících příjem signálu. Uvádí to studie Arthur D. Little, kterou si nechalo zpracovat ministerstvo průmyslu a obchodu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Celkové náklady spojené s přechodem na nový standard studie vyčíslila na 3,16 až 3,72 miliardy korun. Vedle nákladů domácností, státu a provozovatelů sítí zahrnují náklady držitelů kmitočtů včetně jejich ušlého zisku.

Náklady domácností jsou podle studie odhadnuté na základě počtu těch domácností, které nevyměnily televizor v rámci přirozené obměny po dobu provozu přechodové sítě, respektive ke konci DVB-T vysílání. Vysílání v tomto standardu má skončit v červnu příštího roku. První vysílače budou vypnuty letos na konci listopadu.

Podle údajů Českých Radiokomunikací je na příjem DVB-T2 v současnosti připraveno 30 procent diváků. Z toho 21 procent má televizi s DVB-T2 tunerem a devět procent set top box. Celkem přijímá televizní signál terestricky 55 až 60 procent Čechů.

Přechod na nový standard se týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Vypnutí je nezbytné

Důvodů pro přechod na DVB-T2 je nicméně daleko více, kromě vyšší obrazové kvality je to například i příchod vysokorychlostního mobilního internetu.

Bezdrátová pásma totiž nejsou nafukovací a Český telekomunikační úřad jasně určuje, kdo smí v konkrétním frekvenčním pásmu operovat a co může dělat. Jak jsme již naznačili, přechod na druhou generaci dovolí uvolnit důležitá pásma pro vysokorychlostní mobilní internet. Tuzemští operátoři tak budou moci vystavět nové sítě, které zajistí vyšší přenosové rychlosti pro naše mobilní miláčky.

O oblíbené programy přitom lidé rozhodně nepřijdou, právě naopak. Standard DVB-T2 je totiž navržen tak, aby zvládl přenášet více informací prostřednictvím menšího množství dat. Zjednodušeně řečeno se tak do frekvenčního rozsahu televizního vysílání vejde více programů, a to často i v lepší obrazové kvalitě. Standard DVB-T2 tedy bez nadsázky představuje budoucnost, a právě proto se k němu uchyluje nejen Česká republika, ale také postupně většina evropských zemí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám