Hlavní obsah

Miliardový obchod na spadnutí. Oracle má plány s umělou inteligencí a zdravotnictvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký výrobce podnikového softwaru Oracle jedná o převzetí společnosti Cerner, která se zabývá elektronickými lékařskými záznamy. S odvoláním na informované zdroje to napsal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Hodnota transakce by podle něj mohla činit až 30 miliard dolarů (bezmála 670 miliard Kč). Oracle ani Cerner na žádost agentury Reuters o komentář bezprostředně nereagovaly.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Společnost Oracle by díky transakci získala řadu zdravotnických dat, která může použít při zkoušení umělé inteligence, na níž se zakládají její cloudové služby. Posílila by též svou přítomnost ve zdravotnickém sektoru.

Pokud se převzetí uskuteční, bude to největší transakce společnosti Oracle, jejíž tržní hodnota přesahuje 280 miliard dolarů. Šlo by také patrně o jednu z největších akvizic letošního roku.

Společnost Cerner je největším prodejcem softwaru pro elektronické zdravotní záznamy ve Spojených státech po firmě Epic Systems. V roce 2019 Cerner označil firmu Amazon Web Services za svého preferovaného poskytovatele cloudových služeb a uvedl, že firmy spolupracují na využití umělé inteligence pro zdravotnické společnosti.

Americký Oracle koupí českou programátorskou firmu Apiary. Zaplatí miliardy

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám