Hlavní obsah

Evropská unie není jediná. Převzetí čipové společnosti ARM chce prošetřit také Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda nechá podrobně prošetřit převzetí britské čipové společnosti ARM ze strany amerického výrobce Nvidia. Prověrka se má zaměřit především na hospodářskou soutěž a dopady na britskou národní bezpečnost, uvedl deník The Sunday Times. Hloubkovou kontrolu transakce zahájila v říjnu také Evropská komise. Nvidia uvedla, že bude s britskými úřady spolupracovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle listu Nadine Dorriesová, která v britské vládě zodpovídá za kulturu a digitalizaci, oznámí zpřísněnou úroveň prošetření transakce tento týden.

V srpnu britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) uvedl, že akvizice britské firmy vyvolává vážné obavy ohledně hospodářské soutěže. Nová prověrka má ale podrobně prozkoumat také možné dopady na národní bezpečnost.

Zpřísněná kontrola je podle deníku velkou ránou pro americkou společnost Nvidia, která se o britskou firmu uchází. Transakci navíc posuzují také regulátoři v Evropské unii a Číně.

Může Nvidia převzít rivala ARM? EK zahájila hloubkové vyšetřování

Internet a PC

Nvidia oznámila transakci ve výši 54 miliard dolarů (téměř 1,2 bilionu korun) loni v září.

„Budeme i nadále spolupracovat s britskou vládou, abychom rozptýlili (její) obavy,” uvedla americká společnost. Podle ní transakce zaručí britské firmě velký objem investic, které ARM potřebuje pro svůj další rozvoj.

Nvidia je známá především výrobou čipů, které se používají v grafických kartách. Ty jsou důležité například pro videohry.

ARM sídlí v britském univerzitním městě Cambridge a navrhuje čipy pro většinu mobilních telefonů a pro počítačové tablety. Její technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei.

Dohoda o převzetí vyvolala obavy, zda si ARM pod novým vlastníkem zachová otevřený přístup k poskytování licencí na své technologie.

Zamýšlenou transakci zkritizoval mimo jiné spoluzakladatel společnosti ARM Hermann Hauser, podle kterého Nvidia zničí podnikatelský model britské firmy.

Ten zahrnuje poskytování licencí na čipy stovkám podniků, včetně některých přímých konkurentů Nvidie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám