Hlavní obsah

Malá krabička má způsobit internetovou revoluci. Kabely nahradí laser

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Rozvádět vysokorychlostní internet napříč městy není vůbec nic levného, pokládka pár desítek metrů kabelů vyjde klidně i na několik stovek tisíc korun. V Singapuru však nyní start-upová společnost Transcelestial vyvíjí technologii, která kabely odbourá úplně. Díky tomu by měly náklady na rozvody sítí klesnout až o 90 procent.

Foto: repro Transcelestial

Tato malá krabička má způsobit internetovou revoluci. Internet bude šířit prostřednictvím laserových paprsků.

Článek

Hlavní internetové rozvody poskytovatelé připojení v současnosti prakticky bez výjimky vedou prostřednictvím klasických kabelů. Je to totiž nejstabilnější, a tudíž i nejspolehlivější typ připojení. Teprve ve směru ke koncovým uživatelům jsou pak některé typy sítí šířeny bezdrátově.

Vysoké náklady na výstavbu nových sítí pak ale značně brzdí jejich rozvoj. Vyřešit by to měl nápad singapurské společnosti Transcelestial, která přišla s úspornější technologií stavící na laserových paprscích. Pro přenos dat je tedy místo tradičních kabelů používán laser.

Boj o 5G sítě. Čína zvažuje odvetu v případě restrikcí EU vůči Huawei

Mobil

Snadná instalace

Současné testy ukazují, že stabilita laserového spojení je velmi podobná jako v případě kabelových sítí tvořených optickými kabely. Díky tomu, že se nemusí kopat do země, klesají však v případě nové technologie náklady až o 90 %. V podstatě stačí umístit antény – malou krabičku o velikosti krabice od bot – na viditelná místa proti sobě.

Vysázet klidně i tisíce takových spojů po městě přitom není vůbec řádný problém. Spoluvlastník a šéf start-upu Transcelestial Rohit Jha uvedl, že tato technologie by mohla značně usnadnit a zlevnit zavádění moderních 5G sítí nejen napříč Asií, ale celým světem. Využívat ale tuto technologii mohou také jiní poskytovatelé internetového připojení.

Právě 5G sítě a jejich rozvoj jsou ale nyní nejžhavějším tématem. Uživatelé si díky nim polepší především v rychlosti, během ukázkových testů operátoři naměřili hodnoty okolo 2 Gb/s. Pevná připojení – například přes pevnou linku nebo kabel – přitom v současnosti nabízejí rychlosti v řádech stovek Mb/s.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

Stamilionová finanční injekce

V laserové přenosy věří také Economic Development Board Investments (EDBI), což je vlastně singapurská obdoba CzechInvestu. Ta do ambiciózního start-upu nalila v přepočtu více než 222 milionů korun. Finanční injekce by měla pomoci především v rychlejším rozšíření nové technologie a rozjezdu masové výroby.

Pokud se to skutečně podaří, mohla by tato nenápadná laserová krabička způsobit internetovou revoluci. Vysokorychlostní internet by se totiž díky snadnější a levnější instalaci dostal k daleko více lidem.

Vysoká inovace EDBI není náhodná. Singapur se již dříve zavázal, že bude významně investovat do domácích telekomunikačních technologií, a to nejen v kontextu bezpečnostních obav ohledně firmy Huawei.

V odlehlých částech Keni šíří internet balony

Internet a PC

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlevnější 5G mobil stojí 12 990 korun

Od července mohou tuzemští zákazníci operátora O2 využívat v Praze a Kolíně rychlý 5G internet. Sítě páté generace ale v současnosti podporují jen některé...

Výběr článků

Načítám