Hlavní obsah

Facebook v Kongresu hájil svůj přístup k mladým uživatelům sociálních sítí

– Washington

Zástupkyně technologické společnosti Facebook Antigone Davisová se ve čtvrtek snažila zklidnit rozčilení některých zákonodárců v americkém Senátu. Ti Facebook kritizují kvůli nedávnému zjištění, že disponoval studiemi o škodlivých dopadech sociální sítě Instagram na psychiku mladých, nepřijal však patřičná opatření, aby situaci napravil.

Foto: Pool, Reuters

Antigone Davisová (uprostřed)

Článek

Davisová zákonodárcům řekla, že Facebook pracuje na ochraně mladých lidí na svých platformách, a zpochybnila rovněž způsob, jakým média interpretovala uniklé interní studie společnosti.

List The Wall Street Journal (WSJ) před zhruba dvěma týdny informoval o tom, že Facebook disponuje dvěma studiemi, podle nichž užívání sociální sítě Instagram vede u některých dospívajících k psychickým problémům, sníženému sebevědomí, poruchám příjmu potravy či sebevražedným myšlenkám. Odhalení vzbudilo pobouření mezi zákonodárci, kritiky velkých technologických společností, experty i rodiči.

Firma v reakci na zprávu dočasně pozastavila svoje plány na spuštění Instagramu určeného dětem od deseti do dvanácti let. Momentálně podmínky platformy stanovují, že uživatelé musí být starší 13 let.

Můžou si psát, co chtějí. Facebook má miliony VIP uživatelů

Internet a PC

„Nastavili jsme řadu ochranných opatření, abychom pro osoby mezi 13 a 17 lety vytvořili bezpečnou a jejich věku přiměřenou zkušenost,” uvedla Davisová. Dodala, že společnost smazala od června do srpna přes 600 000 profilů, které si zřídily osoby mladší 13 let.

Davisová se rovněž snažila závěry vnitřního výzkumu společnosti částečně zpochybnit. Uvedla například, že autoři nedostatečně prokazují příčinnou souvislost mezi používáním Instagramu a psychickými problémy u dospívajících. Řekla rovněž, že list WSJ některá zjištění špatně interpretoval.

Facebook ve středu obě studie zveřejnil v elektronické podobě, nicméně je opatřil poznámkami, v nichž zpochybňuje pravdivost některých zjištění či z nich vyvozené závěry. Ke dvěma titulkům ve studiích například připsal, že je považuje za krátkozraké. Na jiném místě pak firma napsala, že autoři studie, kteří jsou jejími zaměstnanci, ztratili ponětí o tom, jaké jsou základní cíle jejich výzkumu.

Foto: Reuters

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Davisová prohlásila, že studie podle ní nepřináší žádné šokující informace, v čemž s ní však nesouhlasil senátor Richard Blumenthal. „Dovolím si s vámi nesouhlasit. Ten výzkum je šokující. Je silným, působivým a strhujícím důkazem toho, že Facebook ví o škodlivých dopadech svých stránek na děti a že tato fakta a zjištění skrývá,” řekl.

Davisová na to odvětila, že Facebook v minulosti učinil řadu změn ve svých produktech na základě vnitřního výzkumu.

Technologické společnosti čelí rostoucímu tlaku zákonodárců, kteří se na slyšení poměrně vzácně shodovali napříč politickými stranami. Za jiných okolností kritizují republikáni provozovatele sociálních sítích za to, že podle nich systematicky umlčují „konzervativní hlasy”. Demokraté zase technologickým obrům vyčítají příliš malou aktivitu při snaze o potírání nenávistných projevů a šíření dezinformací.

Reklama

Související témata:

Související články

Velká technologická pětka skupuje konkurenci

Největší technologické společnosti světa, tzv. velká pětka amerických firem Apple, Facebook, Google, Amazon a Microsoft, letos rekordním tempem skupují své...

Výběr článků

Načítám