Hlavní obsah

Můžou si psát, co chtějí. Facebook má miliony VIP uživatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Facebook má vcelku sofistikované algoritmy, které dovedou rychle mazat jakékoli závadné příspěvky. Ty ale bohužel nejsou bezchybné, a tak jsou často smazány i takové příspěvky, které vůbec závadné nejsou. Existují však miliony VIP uživatelů, na které se nastavená pravidla vůbec nevztahují. Upozornil na to list The Wall Street Journal.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

„Ve skutečnosti neděláme to, co říkáme, že děláme, veřejně.“ Přesně takto uvádějí redaktoři listu The Wall Street Journal svůj článek, který pojednává o praktikách Facebooku. Opírají se přitom o uniklé dokumenty přímo z této sociální sítě.

Ty jasně ukazují, jaká nerovnost na největší sociální síti na světě funguje. Běžným uživatelům jsou totiž příspěvky mazány automaticky a nemají prakticky žádnou možnost se ozvat a zjednat nápravu, pokud se cítí být v právu.

Facebook po novém rozhodnutí o Trumpovi čelí kritice

Internet a PC

A co je možná ještě horší, pokud jsou jim příspěvky blokovány častěji, mohou dostat stopku i v rámci celého Facebooku.

Politici i celebrity

Jak se ale nyní ukázalo, existovala vcelku početná skupina VIP uživatelů, kteří nebyli vůbec automatickými mechanismy blokováni. V podstatě to znamená, že si mohli psát cokoliv, co chtěli, a jejich příspěvky mohly být zablokovány pouze manuálně.

Podle uniklých dokumentů mělo jít o politiky, celebrity, známé influencery či některé novináře.

Celkově jich na VIP seznamu mělo být zhruba 5,8 milionu, o koho šlo konkrétně, však The Wall Street Journal neuvedl. List Daily Mail ale podotkl, že každý rok se seznam rozrůstal o desetitisíce nových jmen.

Facebooku se splašil algoritmus a byl dost rasistický

Amerika

Nadstandardní zacházení spočívalo v tom, že automatické systémy se těmto účtům zcela vyhýbaly, a nemohly tedy žádné příspěvky mazat.

Na zmiňované účty dohlížel speciálně sestavený tým XCheck, jehož členové zveřejněné příspěvky kontrolovali a vyhodnocovali manuálně.

I když není jasné, kolik lidí Facebook v týmu XCheck zaměstnával, je zřejmé, že nemohli být tak rychlí jako automatický systém.

The Wall Street Journal uvádí, že tým byl schopen zkontrolovat jen malou část zveřejněných příspěvků. Podle listu Daily Mail mělo jít dokonce o méně než 10 procent příspěvků.

Vědomě vystavujeme uživatele dezinformacím, i když máme procesy a prostředky, s jejichž pomocí můžeme zastavit jejich šíření.
Nespokojení zaměstnanci Facebooku

Právě proto se v minulosti u vybraných účtů mohli lidé setkat s kontroverzními příspěvky, které by jinak byly ostatním uživatelům dávno smazány.

Uniklé dokumenty pojednávají také o stížnostech zaměstnanců z roku 2019, kteří si na nastavená pravidla pro VIP uživatele stěžovali.

„Vědomě vystavujeme uživatele dezinformacím, i když máme procesy a prostředky, s jejichž pomocí můžeme zastavit jejich šíření,“ stojí ve zprávě, se kterou se nespokojení zaměstnanci obrátili na vedení sociální sítě.

Facebook zatím mlčí

Facebook patrně tento přístup k vybrané skupině zvolil kvůli tomu, aby některým významným lidem nebyly chybně smazány jejich příspěvky.

Zástupci Facebooku se zatím k uniklým dokumentům oficiálně nevyjádřili.

Facebook, WhatsApp a Twitter dostaly v Rusku pokutu za to, že neukládají data o uživatelích

Internet a PC

O tom, že někteří uživatelé jsou si na Facebooku rovnější než ostatní, informovala zahraniční média již v minulých letech. Teprve nyní ale uniklé dokumenty odhalují praktiky Facebooku a to, jak je s prominentními uživateli zacházeno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám