Hlavní obsah

Facebook odsouhlasil cenzorům obsahu miliardové odškodné za hrůzy, které museli sledovat

Novinky, jky

Videa sebevražd, vražd, zneužívání dětí a všemožných druhů násilí vedla u mnoha osob schvalujících obsah na Facebook k posttraumatické stresové poruše. Případ, který sdružuje 11 250 současných i bývalých cenzorů obsahu, stanul u soudu. Zástupce Facebooku měl v předběžném líčení souhlasit s odškodněním 52 milionů dolarů, tedy více než 1,3 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Cenzoři obsahu na Facebooku se dočkají odškodného. Ilustrační foto

Článek

Hlídání obsahu sociální sítě Facebook mělo stát psychické zdraví nemalé množství osob. To, co lidé nahrávají, totiž podle všeho obsahuje násilí všeho druhu a další znepokojující obsah. Každá z osob, která se případu účastní, má dostat od Facebooku jako odškodné nejméně 1000 dolarů, tedy přes 25 000 korun.

Peníze mají pokrýt náklady na psychologa a případnou léčbu. Někteří však mají dostat odškodné řádově vyšší s tím, že budou zjevně i tací, kteří by si kvůli trvalým zdravotním následkům mohli polepšit o 50 000 dolarů, tedy v přepočtu více než jeden a čtvrt milionu korun, informoval magazín The Verge.

Součástí ujednání je i příslib sociální sítě poskytovat svým cenzorům v budoucnu více podpory jejich mentálního zdraví, ať už půjde o přímé zaměstnance společnosti či i jen smluvní pracovníky.

Psycholog po ruce

Facebook navíc také bude zavádět sérii změn a úprav pro práci cenzorů obsahu, které by měly zmírnit dopady na jejich psychické zdraví. Podezřelá videa by se měla automaticky ztišovat a místo toho, aby byla barevná, budou černobílá. Tyto změny by měly být zavedené do konce roku pro 80 procent cenzorů, počátkem příštího roku pak pro všechny.

Cenzoři, jejichž úkolem je sledovat právě zneklidňující výjevy, které lidé nahrávají, budou mít také jednou týdně hrazené sezení u odborníka na psychické zdraví. A pokud by se i tak někdo z nich dostal do psychických potíží, odborník mu bude k dispozici během jednoho dne.

Finální verdikt do konce roku

Facebook navíc plánuje zavést i měsíční skupinová sezení přístupná všem cenzorům obsahu. Přímo u pohovorů na tyto pozice bude v budoucnu také zjišťovat jejich psychickou odolnost.

Aktuální odškodné se bude vztahovat na cenzory, kteří pracovali pro Facebook v Kalifornii, Arizoně, Texasu a na Floridě mezi lety 2015 a současností. Zúčastnění nyní budou mít prostor vyjádřit se k navrhovanému odškodnému a případně žádat o jeho úpravu předtím, než soudce finální sumu definitivně potvrdí. K tomu by mělo dojít na konci roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám