Hlavní obsah

Dopady regulace. Čínští technologičtí giganti zruší letos desítky tisíc míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské internetové firmy Alibaba a Tencent letos kvůli dopadům regulace zruší desítky tisíc pracovních míst. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. K výraznému snižování stavů se chystá i firma Didi Global, která poskytuje alternativní taxislužbu.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínská Alibaba odložila vstup na hongkongskou burzu.

Článek

Například internetový prodejce Alibaba by mohl podle odhadu jednoho ze zdrojů zrušit přes 15 procent pracovních míst. To by se týkalo zhruba 39 000 lidí. Firma podle zdroje začala propouštět už minulý měsíc. O snižování počtu pracovních míst tehdy také jednala s několika obchodními divizemi. Nechala na nich, aby vypracovaly konkrétní plány, dodal zdroj.

Internetový gigant Tencent, pod nějž mimo jiné spadá aplikace WeChat, letos bude podle tří zdrojů zmenšovat některé své obchodní divize. Například v divizi, pod kterou spadá streamování a vyhledávání, ubude deset až 15 procent zaměstnanců. Tvrdí to zdroj, který v této divizi pracuje.

Čínskému Tencentu hrozí rekordní pokuta kvůli platební službě WeChat

Internet a PC

Snížení počtu pracovních míst v těchto dvou společnostech by bylo jejich prvním velkým propouštěním od doby, kdy čínské regulační orgány před rokem a půl zahájily bezprecedentní kampaň s cílem omezit internetové giganty.

Kvůli dopadům regulace se chystá snížit celkový počet zaměstnanců i čínský poskytovatel alternativní taxislužby Didi Global. Zdroj obeznámený se situací řekl, že v tomto případě může jít až o 15 procent zaměstnanců.

Čínské regulační úřady se zaměřují na cloudové divize firem Alibaba a Baidu

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Část aktivit Intelu převezmou Číňané

Čínský antimonopolní úřad schválil jihokorejské firmě SK Hynix převzetí NAND aktivit amerického Intelu. Uvolnil tak cestu ke vzniku druhého největšího výrobce...

Výběr článků

Načítám