Hlavní obsah

Čínskému Tencentu hrozí rekordní pokuta kvůli platební službě WeChat

Peking

Společnosti Tencent Holdings Ltd. hrozí rekordní pokuta, protože čínská centrální banka zjistila, že její služba WeChat Pay porušila pravidla proti praní špinavých peněz. Uvedl to v pondělí ve své zprávě list The Wall Street Journal s odvoláním na osoby obeznámené s touto záležitostí.

Foto: Reuters File Photo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění centrální banky platební platforma společnosti Tencent umožňovala převody finančních prostředků pro nezákonné účely, jako např. hazardní hry. WeChat Pay také neplnila další pravidla, která vyžadují identifikaci stran provádějících transakce na platformě, uvedl WSJ.

Podle zdrojů zjistila centrální banka porušení při rutinní inspekci, která skončila koncem loňského roku. O výši pokuty se stále jedná, mohla by činit nejméně stovky milionů jüanů. To by bylo mnohem více, než kolik regulační orgány v minulosti obvykle ukládaly nebankovním platebním společnostem za porušení pravidel proti praní špinavých peněz.

Čína zveřejnila návrhy zakazující nekalou konkurenci v internetovém sektoru

Internet a PC

Vyšetřování možného praní špinavých peněz otevírá novou frontu v rozsáhlém zásahu Pekingu proti internetovým firmám. Samotný Tencent se dosud formálním regulačním zásahům převážně vyhýbal, na rozdíl od konkurentů Alibaba Group Holding a Meituan se dosud nestal přímým terčem žádného vládního vyšetřování.

Vláda čínského prezidenta Si Ťin-pchinga se stále více obává toho, co považuje za „neuspořádanou kapitálovou expanzi”. Tyto obavy by mohly mít dopad na investiční část společnosti Tencent. WeChat se ocitla pod drobnohledem regulačních orgánů kvůli budování uzavřeného internetového ekosystému, který zahrnuje vše od elektronického obchodu po krátká videa a internetové platby. Loni úřad pro technologický dohled země varoval internetové firmy, aby zastavily blokování služeb konkurentů. To přimělo WeChat, aby začal povolovat externí odkazy na aplikace provozované společnostmi jako Alibaba a ByteDance.

Čínská centrální banka ve své poslední výroční zprávě uvedla, že v roce 2020 uložila v rámci boje proti praní špinavých peněz 537 institucím pokuty v celkové výši 526 milionů jüanů (1,9 miliardy Kč). Běžné trestné činy praní špinavých peněz se týkaly činností jako hazardní hry, pašování a obchod s drogami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám