Hlavní obsah

Denně odstraňujeme přes milion falešných účtů, tvrdí Twitter

– San Francisco

Twitter uvedl, že denně odstraňuje přes milion spamových účtů. Firemní manažeři to podle agentury Reuters sdělili na čtvrtečním setkání s novináři. Společnost se také snaží omezit činnost škodlivých automatických robotů poté, co se jí na ně dotazoval miliardář Elon Musk.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Firma setkání uspořádala, protože Musk pohrozil, že si rozmyslí koupi Twitteru za 44 miliard dolarů (přes bilion Kč), pokud společnost neprokáže, že spamové účty a účty "botů", tedy programů, které automaticky odesílají příspěvky, tvoří méně než pět procent uživatelů, jimž se na této sociální síti zobrazuje reklama.

Twitter ve čtvrtek zopakoval, že spamové účty představují výrazně méně než pět procent uživatelů, kterým se zobrazuje reklama. Firma toto číslo veřejně uvádí trvale od roku 2013.

Podle sdělení společnosti kontrolu provádějí namátkově ručně lidé. Používají při tom kombinaci veřejných a soukromých dat, aby vypočítali a nahlásili akcionářům podíl spamových a robotických účtů. Twitter sdělil, že nevěří, že by výpočet takových účtů mohl být proveden externě. Vyžadovalo by to podle něj soukromé informace. Odmítl ale komentovat typ dat, která Muskovi předá.

Ekonomičtí analytici v minulých týdnech opakovaně poukazovali na to, že chování Muska je podivné. O falešných účtech totiž musel vědět ještě předtím, než obchod uzavřel. Komentáře na celou akvizici se tak zpravidla nesou v duchu toho, že Musk chce buď z obchodu úplně vycouvat, nebo snížit cenu Twitteru.

Musk nevyloučil převzetí Twitteru za nižší cenu

Internet a PC

Podvodníci se vydávali za Muska

Různé podvody nejsou na Twitteru ničím výjimečným, o čemž se Musk přesvědčil na vlastní kůži. Jeho jméno poškodili podvodníci, kteří se za něj vydávali. Od Muskových příznivců pak vybrali v kryptoměnách v přepočtu zhruba 45,5 milionu korun, připomněl server Popular Mechanics.

V roce 2020 byl dokonce jeho účet hacknutý. Tehdy si nejbohatší muž na světě stěžoval, že „podvodníci s kryptoměnami pořádají v každém vláknu párty se spamboty“, tedy s automatickými systémy, které na síti šíří podvodné či reklamní příspěvky.

Je tedy více než pravděpodobné, že se Musk bude snažit Twitter od podobných podvodníků a spambotů vyčistit, aby z něj udělal lepší místo pro uživatele. Žádné konkrétní plány řešení tohoto problému však nezveřejnil. Dosáhnout by se toho ale dalo tak, že by musel být každý účet na Twitteru ověřený, což by v podstatě zcela vyloučilo ze hry anonymní uživatele.

Foto: Aly Song, Reuters

Elon Musk

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám