Hlavní obsah

Twitter pod vedením Muska? Může být ještě horší, varoval Bill Gates

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší šéf Microsoftu Bill Gates ve středu prohlásil, že Twitter pod vedením Elona Muska může být ještě horší než doposud. Vyjádřil především obavy z šíření dezinformací. Gates to uvedl ve středu večer na setkání generálních ředitelů pořádaném deníkem The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Profimedia.cz

Bill Gates

Článek

Gates se nejprve rozpovídal o dosavadních úspěších Muska v jiných společnostech. Zmínil například jeho působení v čele automobilky Tesla či vesmírné společnosti SpaceX, které označil za „působivé“. Jeho výsledky jsou prý „ohromující“.

Je to podle bývalého šéfa Microsoftu právě Muskova zásluha, že dal v obou společnostech dohromady skvělý tým inženýrů.

Placená verze Twitteru je ve hře. Koho se týká?

Internet a PC

Zároveň však varoval, že s ohledem na dosavadní prohlášení není jasné, jak Musk změní Twitter. Zdůraznil, že stejně pozitivní efekt jako ve společnostech SpaceX a Tesla neočekává. „Pochybuji, že se to tentokrát stane,“ prohlásil Gates.

„Měli bychom mít ale otevřenou mysl a Elona nikdy nepodceňovat,“ doplnil záhy s tím, že Muskova vize je nejasná. Jak se staví k dezinformacím o tom, že ‚vakcíny zabíjejí lidi‘ či že je ‚Bill Gates sleduje‘. Jaké jsou jeho postoje k boji proti rychle se šířícím konspiračním teoriím a extrémním lžím?“ položil řečnickou otázku Gates.

Snažil se tak dát najevo, že pozice Muska nebude vůbec jednoduchá a že hranice mezi svobodou slova a šířením lží je velmi tenká. Twitter je přitom dlouhodobě kritizován – podobně jako další velké sociální sítě – za to, že nebojuje proti dezinformacím dostatečně rázně.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Svoboda slova

Musk přitom naopak kritizuje dlouhodobě Twitter za omezování příspěvků a za to, že síť neřeší problematiku svobody slova dobře. „Svoboda slova je nezbytná pro fungující demokracii,“ uvedl Musk na Twitteru v březnu.

„Věříte, že Twitter tento princip důsledně dodržuje?“ zeptal se tehdy svých přívrženců. Většina jeho sledujících přitom uvedla, že nevěří.

Musk tvrdí, že cenzura Twitteru překračuje politiku a neumožňuje veřejnou diskuzi myšlenek. A zatímco první dodatek americké ústavy umožňuje soukromým zaměstnavatelům omezit některé projevy v jejich podnikání, Musk chce, aby Twitter přestal hlasy lidí dusit.

Twitter čekají velké změny. Jaké jsou plány Muska?

Internet a PC

Návrat Trumpa?

Zahraniční média již nyní spekulují o tom, že díky Muskovi by se na Twitter mohl vrátit bývalý americký prezident Donald Trump, který měl na sociální síti přes 88 milionů sledujících. Twitter proti jeho tweetům dlouho nijak nezasahoval, předloni v květnu však začal k některým jeho výrokům o údajných rizicích korespondenčního hlasování přidávat vysvětlující poznámky a odkazy na nezávislé informace.

Změna nastala předloni v listopadu, kdy Twitter začal řadu Trumpových tvrzení o domnělých volebních podvodech skrývat a přidávat k nim poznámku, že se jedná o zavádějící informace. Po nepokojích způsobených Trumpovými příznivci loni v lednu, při kterých přišlo několik lidí o život, se Twitter nakonec rozhodl účet exprezidenta zcela zablokovat.

Musk podepsal dohodu o koupi Twitteru za 44 miliard dolarů (přes bilion korun) minulý měsíc, nyní ji ale musí ještě schválit akcionáři sociální sítě.

Nevyzpytatelné manévry Muska, přiživuje kritiku Twitteru

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Musk chce nahnat na Twitter většinu Američanů

Šéf Tesly a Space X Elon Musk chce rozšířit počet uživatelů Twitteru na většinu Američanů. Sociální síť už podle něj nemá být jen pro omezenou výseč lidí. Musk...

Výběr článků

Načítám