Hlavní obsah

Čína chce konkurovat bitcoinu. Digitální jüan bude testovat na olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína nabídne na zimních olympijských hrách v Pekingu sportovcům a divákům možnost platit digitálním jüanem. Má to být první velký test atraktivity této virtuální měny mezi cizinci, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: LAURENT GILLIERON, ČTK/AP

Zimní olympijské hry, které oficiálně začínají 4. února, jsou vnímány jako příležitost pro čínskou centrální banku (PBOC), aby zvýšila povědomí o e-CNY.

Článek

Čína je považována za velkého odpůrce kryptoměn. Právě nejlidnatější země na světě může podle některých analytiků za dramatický propad kurzu bitcoinu loni v listopadu. Krátce předtím totiž čínská Národní rozvojová a reformní komise oznámila, že bude „i nadále bojovat proti těžbě kryptoměn“. Komisi vadí především fakt, že těžba kryptoměn vede „k velké spotřebě elektřiny a emisím“.

Zástupci komise také zdůraznili, že těžba virtuálních mincí nemá „žádné klady pro rozvoj průmyslu ani pro vědecký pokrok“.

Kdo může za pád bitcoinu? USA a Čína

Internet a PC

Je pravdou, že by to nebylo poprvé, co s kurzem bitcoinu zahýbala facka od Pekingu. Naposledy nejznámější kryptoměna na světě ztratila ze své hodnoty přes 10 000 dolarů (221 650 Kč), když v září čínská centrální banka oznámila, že jsou všechny kryptoměnové transakce postaveny mimo zákon. Zákaz se netýká pouze služeb poskytovaných v Číně, ale také společností, které na území nejlidnatější země světa poskytují zahraniční kryptoměnové transakce.

V praxi to znamená, že Číňané nesmějí s kryptoměnami jakkoliv obchodovat. Nezákonné je i to, pokud někdo na území Číny poskytuje jakékoliv transakce spojené s kryptoměnami zahraničním společnostem či jednotlivcům.

Digitální jüan jako alternativa

Státem kontrolovaný digitální jüan je tak v nejlidnatější zemi na světě považován za alternativu k bitcoinům a dalším kryptoměnám. Jeho nasazení se má otestovat na zahraničních uživatelích právě během olympijských her.

Podle státního finančního ústavu Bank of China, který je oficiálním partnerem her, si návštěvníci mohou stáhnout aplikaci nebo získat kartu, která uchovává digitální jüan. Případně si v samoobslužných automatech mohou směnit zahraniční měnu za digitální jüany označované e-CNY. Sportovci a jejich trenéři mohou získat náramky, které fungují jako elektronické peněženky a lze jimi platit za zboží a služby.

Když se po jednom tweetu zhroutí celý svět kryptoměn

Internet a PC

Obchody, kavárny a obchodníci uvnitř olympijské vesnice, kde budou sportovci bydlet a trávit volný čas, budou vybaveni automaty pro příjem plateb digitálními jüany. Stejně vybavené budou také obchody na železničních stanicích v blízkosti konání her.

Manažer provozního týmu olympijské vesnice v Pekingu Čchü Sung-ming uvedl, že platby na hrách budou omezeny pouze na několik málo metod. Na všech soutěžních i nesoutěžních událostech v době olympiády bude možné platit pouze v hotovosti jüany, kartami Visa a digitálními jüany. Visa je sponzorem her.

Zatím se jen testuje

Zimní olympijské hry, které oficiálně začínají 4. února, jsou vnímány jako příležitost pro čínskou centrální banku (PBOC), aby zvýšila povědomí o e-CNY. Od roku 2020 digitální měna pokročila a nyní se testuje ve zhruba desítce regionů po celé zemi.

Podle úředníků se do začátku listopadu zaregistrovalo k účtu v digitálním jüanu 140 milionů lidí, i když obyvatelé při každodenních platbách stále v drtivé většině spoléhají na službu Alipay od firmy Alibaba a na službu WeChat Pay od společnosti Tencent Holdings. Obě aplikace nyní podporují platby v digitálních jüanech, avšak pro platby na olympiádě je nebude možné použít. Platby v e-CNY přijímá i řada internetových gigantů, jako je například JD.com, Trip.com a Meituan.

Další krok k digitálním měnám, otestuje je banka pro vyrovnání plateb

Internet a PC

PBOC nemá časový plán pro oficiální zavedení digitální měny. Minulý týden však učinila další krok k jeho zavedení, když zveřejnila v obchodech testovací verzi aplikace digitálního jüanu pro operační systémy iOS a Android. Obyvatelé ve zkušebních zónách si mohou aplikaci stáhnout a zaregistrovat si účet.

Aplikace umožňuje lidem převádět peníze z bankovních účtů do elektronické peněženky a provádět nebo přijímat platby naskenováním QR kódu nebo přiložením telefonu k platebnímu zařízení. Dříve mohli spotřebitelé stáhnout elektronickou peněženku pouze přes neveřejný odkaz získaný od pracovníků banky při žádosti o účet.

Bank of China dodala, že to bude poprvé, kdy její aplikace bude přístupná i cizincům. Bude to zásadní test jejích služeb a banka uvedla, že je pro ni důležité, aby zajistila, že zahraniční návštěvníci budou mít s digitálním jüanem dobrou zkušenost.

Zda zahraniční sportovci přijmou digitální jüan vzhledem ke zvýšenému politickému napětí v souvislosti s hrami a obavám z rizik spojených se získáváním osobních údajů, to se teprve ukáže. Tři američtí republikánští senátoři loni v červenci vyzvali americký olympijský výbor, aby americkým sportovcům zakázal používat digitální jüan, a to s odkazem na obavy ze špionáže a o bezpečnost dat.

Reklama

Související témata:

Související články

Putinovi kryptoměny nevadí. Ani jako platidlo

V letošním roce sílí v různých koutech světa snahy o regulaci kryptoměn. Ruský prezident Vladimír Putin se ale v rozhovoru pro server CNBC vyslovil pro jejich...

Výběr článků

Načítám