Hlavní obsah

Kdo může za pád bitcoinu? USA a Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin v úterý klesl poprvé od začátku listopadu pod hranici 60 000 dolarů (1 329 910 Kč). Analytici se nyní přou o to, co propad o tisíce dolarů způsobilo. Podle některých jde o reakci na konání USA, jiní zase „obviňují“ Čínu a její boj proti kryptoměnám.

Článek

Server CNBC upozornil na to, že čínská Národní rozvojová a reformní komise (NDRC) krátce před pádem bitcoinu oznámila, že bude „i nadále bojovat proti těžbě kryptoměn“. Komisi vadí především fakt, že těžba kryptoměn vede „k velké spotřebě elektřiny a emisím“.

Zástupci komise také zdůraznili, že těžba virtuálních mincí nemá „žádné klady pro rozvoj průmyslu ani pro vědecký pokrok“.

Foto: Edgar Su, Reuters

Čína chce i nadále bojovat proti těžbě kryptoměn. Na snímku je logo bitcoinu.

Je pravdou, že by to nebylo poprvé, co s kurzem bitcoinu zahýbala facka od Pekingu. Naposledy nejznámější kryptoměna na světě ztratila ze své hodnoty přes 10 000 dolarů (221 650 Kč), když v září čínská centrální banka oznámila, že jsou všechny kryptoměnové transakce postaveny mimo zákon. Zákaz se netýká pouze služeb poskytovaných v Číně, ale také společností, které na území nejlidnatější země světa poskytují zahraniční kryptoměnové transakce.

V praxi to znamená, že Číňané nesmějí s kryptoměnami jakkoliv obchodovat. Nezákonné je i to, pokud někdo na území Číny poskytuje jakékoliv transakce spojené s kryptoměnami zahraničním společnostem či jednotlivcům.

Rekordy přepsaly bitcoin i ethereum. Následný pokles rychle překonaly

Internet a PC

Obavy z regulace USA

Podle agentury Bloomberg mohly mít ale na úterním propadu vliv také kroky Američanů. „Měli jsme tady podpis amerického zákona o infrastruktuře, a ten spustil výprodej ze strany obchodníků, kteří mají obavy ohledně regulace a zdanění,“ uvedl pro Bloomberg Hayden Hughes, šéf obchodní platformy Alpha Impact.

Právě Spojené státy katapultovaly v druhé polovině října kurz kryptoměn k novým rekordům, když americká komise pro cenné papíry schválila vůbec první ETF bitcoinových futures v USA. První americký burzovně obchodovaný fond, který je navázaný na cenu nejznámější kryptoměny na světě, se jmenuje ProShares Bitcoin Strategy ETF.

Ještě v pondělí se bitcoin obchodoval za 66 330 dolarů (1 470 180 Kč), v úterý odpoledne se ale propadl až na 58 673 dolarů (1 300 460 Kč). Ethereum oslabilo z pondělních 4769 dolarů (105 690 Kč) až na 4111 dolarů (91 110 Kč).

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Bitcoiny jako investice. V USA začalo fungovat první kryptoměnové ETF

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám