Hlavní obsah

Chtěli rezignaci premiéra. Facebook proti Indům zakročil

Většina lůžek na odděleních intenzivní péče je obsazená, nemocnicím dochází kyslík. Indie aktuální vlnu pandemie koronaviru prakticky nezvládá, kvůli čemuž tisíce lidí začaly volat po rezignaci premiéra Narendry Modiho. Do protestů se překvapivě vložil Facebook, který začal jejich příspěvky blokovat.

Foto: Saurabh Das, ČTK/AP

Indický premiér Narendra Modi

Článek

Vylévat si frustraci s neutěšenou situací si Indové začali v posledních dnech mimo jiné na sociální síti Facebook. Většina takových příspěvků byla opatřena hashtagem #ResignModi, jak upozornil list The Guardian.

Lidé v jednotlivých případech poukazovali na to, že indická vláda situaci nezvládá, protože se pandemická spirála vymkla kontrole. Je nutné podotknout, že většina takových příspěvků nebyla nijak vulgární a ani neporušovala pravidla sociální sítě.

Facebook zablokoval prezidentovi Madurovi profil. Kvůli šíření dezinformací

Internet a PC

Přesto se Facebook rozhodl zakročit a rovnou ve středu zablokoval všechny příspěvky, které obsahovaly hashtag #ResignModi. Bylo jich více než 12 tisíc. Uživatelům se tak zobrazovala pouze informace, že příspěvky jsou „dočasně skryty“, protože „určitý obsah příspěvků je v rozporu se zásadami komunity“.

To vyvolalo vcelku pochopitelně silnou vlnu nevole, většina Indů se přesunula na Twitter, kde si na postup Facebooku stěžovali. Už po pár hodinách tak mluvčí největší sociální sítě na světě vydal prohlášení, ve kterém označil blokaci příspěvků za omyl.

„Dočasně jsme tento hashtag zablokovali, ale stalo se tak omylem. Nebylo to kvůli tomu, že by nás o to indická vláda požádala. V současnosti jsou již všechny příspěvky s hashtagem obnovené,“ citoval prohlášení mluvčího Facebooku list The Guardian.

Zablokování hashtagu #ResignModi nicméně přišlo v době, kdy Twitter čelil kritice kvůli odstranění několika desítek zpráv na sociálních sítích kritických vůči indické vládě v boji proti koronaviru. Deník The Wall Street Journal uvedl, že Facebook a Instagram tak učinily na příkaz indické vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Facebook zablokoval přístup barmské armádě

Společnost Facebook ve čtvrtek oznámila, že barmské armádě s okamžitou účinností zablokovala přístup ke stejnojmenné sociální síti a na Instagram. Informovala...

Výběr článků

Načítám