Hlavní obsah

Facebook před volbami v Ugandě zablokoval účty propojené s vládou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampala

Společnost Facebook krátce před prezidentskými a parlamentními volbami v Ugandě zablokovala účty s vazbami na tamní vládu, informuje zpravodajský portál BBC. Sociální platforma vysvětlila, že organizovaná síť propojená s ugandským ministerstvem informací používala falešné či dvojité účty, aby se vydávala za běžné uživatele a navodila zdání popularity určitých příspěvků.

Foto: Thomas Hodel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Tento měsíc jsme uzavřeli síť ugandských účtů a stránek, které byly zapojeny do organizovaného, neautentického vystupování, jehož cílem bylo ovlivnit veřejnou debatu před volbami,” citovala agentura AFP představitelku Facebooku v regionu subsaharské Afriky.

„(Síť) používala falešné a dvojité účty ke správě stránek, komentování obsahu jiných uživatelů, k vydávání se za uživatele či sdílení příspěvků ve skupinách s cílem navodit zdání vyšší popularity, než měly,” uvedla dále mluvčí Facebooku pro subsaharskou Afriku.

Vládní mluvčí Ofwono Opondo však Facebook obvinil ze snahy ovlivnit výsledky voleb a uvedl, že mu není známo, že by si kdokoli na uvedené účty stěžoval. „Majitelé (účtů) nedostali žádné upozornění a nikdo nebyl ani vyzván k reakci na obvinění,” podotkl Opondo.

Na vyhledávání zapomeňte. Facebook osekal funkce Messengeru a Instagramu

Software

Předvolební dění v Ugandě bylo zatím poznamenáno napětím a násilím. Současný prezident Yoweri Museveni, který stojí v čele země již 35 let, se ve čtvrtečních volbách utká s hlavním vyzývatelem, jímž je zákonodárce a populární zpěvák Bobi Wine. Ten má podporu především mladých lidí. Bobi Wine byl několikrát zadržen, při listopadových střetech mezi Wineovými stoupenci a policií přišlo o život nejméně 54 lidí.

Otázka zodpovědnosti technologických gigantů za obsah zveřejňovaný na jejich platformách je v současnosti diskutované téma. Twitter, Instagram a Facebook v minulých dnech zablokovaly účty amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterého viní z vyprovokování svých příznivců k útoku na sídlo amerického Kongresu z minulého týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám