Hlavní obsah

Facebook zablokoval prezidentovi Madurovi profil. Kvůli šíření dezinformací

Caracas

Sociální síť Facebook zablokovala stránku venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, protože prý opakovaně porušovala pravidla platformy o dezinformacích kolem covidu-19. Autoritářský lídr latinskoamerické země nebude moci svůj profil ovládat 30 dní, informovala v sobotu zpravodajská společnost BBC.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Nicolás Maduro

Článek

K intervenci přispělo lednové video, ve kterém Maduro propagoval tymiánový výtažek jakožto lék proti nemoci z koronaviru. Nebylo to poprvé, co šířil nepodložené tvrzení o léčbě covidu-19, síť Twitter kvůli tomu odstranila jeden z jeho příspěvků už loni na jaře.

Trump spustí vlastní sociální síť

Internet a PC

„Smazali jsme video umístěné na stránku prezidenta Nicoláse Madura za porušení našich pravidel proti dezinformacím o covidu-19, které by pravděpodobně lidi vystavily riziku újmy,” uvedl ke svému zásahu Facebook. „Řídíme se závěry WHO (Světové zdravotnické organizace), podle níž momentálně neexistuje lék na vyléčení infekce. Vzhledem k opakovanému porušování našich pravidel zároveň (Madurovu) stránku zamykáme na 30 dní, během nichž bude pouze ke čtení,” pokračuje prohlášení.

USA obvinily Madura z narkoterorismu, vypsaly na něj odměnu 15 milionů dolarů

Amerika

Facebook a Twitter za dobu pandemie kvůli nepodloženým tvrzením o covidu-19 zakročily i proti aktivitě jiných státníků. První jmenovaná platforma například loni smazala video brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, v němž jako spolehlivý lék vykresloval antimalarikum hydroxychlorochin. Bývalému americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi zase neprošly příspěvky o údajné imunitě dětí vůči koronaviru a o tom, že covid-19 je „ve většině populací mnohem méně smrtící” než chřipka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám