Hlavní obsah

Češi používají mobilní internet stále častěji. Volání zlevnilo

Loni spotřebovali Češi průměrně o 80 % více dat než v roce 2019. Je to dáno i tím, že průměrná cena za 1 MB meziročně klesla o 28,5 %. Zároveň proti roku 2019 loni klesala průměrná cena za skutečně provolanou minutu, a to přibližně o 15 %. Vyplývá to z výroční zprávy ČTÚ.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Podle odhadů ČTÚ došlo ve srovnání s rokem 2019 ke zvýšení celkové spotřeby dat v mobilních sítích o cca 80 %. Průměrná měsíční spotřeba dat na jednu SIM kartu s datovými službami dosáhla v roce 2020 hodnoty přes 3,1 GB. Meziročně tak došlo cca k 77% nárůstu průměrné měsíční spotřeby mobilních dat na jedné SIM,“ uvedla Tereza Meravá z tiskového oddělení Českého telekomunikačního úřadu.

„V první polovině roku došlo oproti průměru za celý rok 2019 k poklesu ceny za skutečně provolanou minutu přibližně o 14,9 % na 0,77 Kč/min. Dlouhodobě klesá i cena za MB dat. V meziročním srovnání klesla oproti loňskému roku průměrná jednotková cena za MB mobilních dat (bez zahrnutí fixního LTE) o 28,5 % na 0,05 Kč/MB,“ doplnila Meravá.

Budou padat pokuty. Stovky poskytovatelů stále neinformují o rychlosti internetu

Internet a PC

Ta zároveň konstatovala, že úřad projednal a rozhodl přes 35 tisíc sporů mezi uživateli a poskytovateli služeb a řešil přes 2000 převážně spotřebitelských stížností. „Na pokutách udělovaných ve správním řízení ČTÚ v roce 2020 vybral přes 4 mil. Kč. Dalších téměř 37 mil. Kč vybral ČTÚ na správních poplatcích. Příjmy z poplatků za kmitočty a čísla lehce přesáhly 821 mil. Kč,“ konstatovala mediální zástupkyně ČTÚ.

V loňském roce zároveň pod taktovkou ČTÚ odstartovala v Česku modernizace mobilních sítí, díky aukci kmitočtů rozjeli operátoři budování 5G sítí. S tím souviselo i dokončení přechodu pozemního digitálního televizního vysílání první generace na DVB-T2.

Úřad během roku 2020 připravil také veřejně dostupný srovnávací nástroj cen a kvality služeb, který mohou lidé od letoška již používat. Stanoveny byly také podmínky kvality služby přístupu k internetu, díky čemuž musí tuzemští operátoři informovat své zákazníky o minimální rychlosti připojení, kterou jim garantují.

Jaké připojení a volání je nejvýhodnější? Srovnávač od ČTÚ umí už i pevné služby

Internet a PC

Reklama

Související články

Rychlost LTE stoupla v dubnu až o pětinu

Průměrná rychlost internetu v mobilních sítích LTE stoupla v dubnu u jednotlivých poskytovatelů až o pětinu. Nejrychlejší internet měl T-Mobile, který...

Výběr článků

Načítám