Hlavní obsah

Nejchytřejší router? Ukáže počasí i svátky

Novinky, rim

Dávno jsou pryč doby, kdy routery sloužily pouze k propojení jednotlivých počítačů v domácnosti a rozvodu internetu. Nové modely dovedou dokonce i zprostředkovat informace o počasí, případně uživatele upozornit na aktuální svátky. Přesně takové zařízení ve čtvrtek představil operátor O2.

Představení nového Smart BoxuVideo: archív operátora

 
Článek

Novinka se jmenuje Smart Box, i když jde už o druhou generaci, název zůstal stejný jako u té první, která si odbyla premiéru již v roce 2017. S ohledem na pokročilý věk jedničky málokoho překvapí, že se toho změnilo poměrně dost.

Smart Box je v podstatě kombinací routeru a modemu pro příjem ADSL a VDSL internetu přes pevnou linku. Nová generace nabízí standard WiFi 6, tedy výrazně rychlejší přenosové rychlosti v bezdrátových pásmech 2,4 a 5 GHz. Teoretická rychlost může dosahovat hodnoty až 1 Gb/s.

Bezdrátový internet do celého domu

Testy

Rozumí si s chytrou domácností

Další předností standardu WiFi 6 je možnost připojit až desetkrát více zařízení. Řeč přitom není pouze o počítačích, tabletech a mobilech, ale například také o nejrůznějších přístrojích spadajících do kategorie chytré domácnosti.

Připojit je tak možné v domácnostech bezpečnostní kamery, dálkově ovládaná světla či na dálku ovládat zalévání zahrady. Všechna zařízení přitom mohou lidé obsluhovat z jediné mobilní aplikace, což platí i v případě samotného Smart Boxu.

Foto: archív operátora

Smart Box (2. generace)

Foto: archív operátora

Smart Box (1. generace)

Operátor se přitom chlubí, že chytrý router nabízí vylepšenou funkci inteligentní WiFi, která dovede automaticky vyhledávat zařízení v domácnosti a optimalizovat signál v závislosti na podmínkách v dané lokalitě.

„Vylepšená funkce inteligentní WiFi se standardem WiFi 6 vyhodnocuje v reálném čase desítky parametrů, například zatížení jednotlivých frekvencí, jejich rušení externími zařízeními, kvalitu signálu nebo připojených zařízení,“ vysvětil Miloslav Mikulčík, manažer vývoje O2 Smart Boxu. Na základě vyhodnocení těchto dat se optimalizuje Wi-Fi signál pro všechna zařízení v domácnosti.

Pokud by byl signál nedostatečný, je možné jej posílit prostřednictvím Smart Boosteru, tedy dalšího síťového prvku, který funguje na principu mesh systémů. Zdroje WiFi signálu si tak dovedou automaticky předávat uživatele, který vlastně ani neví, že se připojil k jinému adaptéru s lepším signálem.

Důraz na design

Výrobce kladl velký důraz na design Smart Boxu, protože ten je u síťových prvků důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Nevzhledné krabičky se totiž lidé zpravidla snaží někam schovat, což ale šíření internetového signálu vůbec nesvědčí. I proto mohou majitelé u nového routeru vzhled upravit pomocí designových potisků bočních stěn. Samolepky se budou prodávat samostatně za 299 Kč.

„Právě umístění modemu na viditelné místo přispívá k tomu, že je signál domácí WiFi šířen optimálně. Proto jsme si jako základní premisu určili samotný design produktu. Kladli jsme důraz na to, aby byl neutrální, ale zároveň jsme chtěli dopřát zákazníkům určitou míru individualizace. To umožní právě designové potisky bočních stěn Smart Boxu a výběr z několika designů čelního displeje. Od toho si slibujeme, že se počet uživatelů, kteří svůj modem schovávají, sníží na minimum,“ popsal Zoltán Matuška, designér druhé generace O2 Smart Box.

Displej v přední části zařízení bude schopen zobrazovat analogový i digitální ciferník, stejně tak již zmiňované jmeniny a informace o počasí.

Lidé si budou moci pořídit nový Smart Box od května. Operátor jej bude nabízet pro své zákazníky k Internetu HD na splátky bez navýšení, a to konkrétně za 99 Kč měsíčně po dobu 60 měsíců. Celkově tedy zařízení vyjde na necelých šest tisíc korun. Během zmiňovaných pěti let nicméně bude výrobce nabízet na zařízení záruku. „Našemu produktu věříme natolik, že jsme prodloužili jeho záruční dobu na pět let, namísto zákonných dvou let,“ doplnil ředitel komerční divize O2 Richard Siebenstich.

Foto: archív operátora

Ukázka designového polepu

Foto: archív operátora

Ukázka designového polepu

Reklama

Související témata:

Související články

Wi-Fi pro školáky i práci z domova

Distanční výuka ve školách i práce z domova dává počítačovým sítím pořádně zabrat. U většiny lidí přitom není problém s rychlostí připojení, ale spíše...

Pohodlí a bezpečí v chytré domácnosti

Zajímavým dárkem může být letos pod stromkem nějaký přístroj z kategorie chytré domácnosti. Tyto technické vychytávky jsou totiž stále dostupnější a jejich...

Výběr článků

Načítám