Hlavní obsah

Cenzura v Rusku přitvrzuje. Úřady zablokovaly The Moscow Times i stanici RFI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval ruskojazyčnou internetovou verzi deníku The Moscow Times. Deník, který informuje o dění v Rusku od rozpadu Sovětského svazu, o tom informoval na svých internetových stránkách. Podle zpravodajů agentury AFP je zablokovaný přístup z Ruska také na stránky francouzské veřejnoprávní rozhlasové stanice RFI.

Foto: repro themoscowtimes.com

The Moscow Times

Článek

The Moscow Times se podle ruských úřadů provinily tím, že 4. dubna zveřejnily článek o příslušnících pořádkové policie, kteří odmítají bojovat na Ukrajině a vracejí se do Ruska. Zprávy webu v ruštině jsou dostupné v zahraničí a prostřednictvím virtuální privátní sítě (VPN).

Stanice RFI v pátek oznámila, že ruský cenzurní úřad zablokoval její stránky, aniž by svůj krok vysvětlil. Uvedl jen, že tak činil na žádost generální prokuratury. Francouzská veřejnoprávní stanice má mutace v 16 jazycích a její ruskojazyčný servis soustavně pokrývá konflikt na Ukrajině.

Ruský soud v pátek pohrozil nadaci Wikimedia, která provozuje Wikipedii, pokutou až osm milionů rublů (2,1 milionu korun) za to, že neodstraňuje informace o válce na Ukrajině, které Moskva považuje za nepravdivé. Pokuta až 12 milionů rublů (3,2 milionu korun) hrozí i společnosti Google, uvedla agentura Reuters.

Ve čtvrtek Roskomnadzor ze stejného důvodu varoval před postihem platformu YouTube.

Ruský cenzurní úřad si stěžuje na cenzuru, žádá odblokování účtu Státní dumy na YouTube

Internet a PC

V Rusku se blokuje ve velkém

Úřad Roskomandzor si sice stěžuje na cenzuru, v Rusku ovšem sám v posledních týdnech zablokoval sociální sítě Twitter, Facebook a Instagram. Stalo se tak po invazi Ruska na Ukrajinu, kdy ruské úřady podnikly kroky k ovládnutí mediálního prostoru.

Na konci března cenzurní úřad zablokoval také zpravodajský agregátor Google News, který zobrazuje odkazy na články z různých médií. Roskomnadzor své rozhodnutí zdůvodnil tím, že tato webová služba přispívá k šíření „společensky významných falešných informací o údajném ruském útoku na ukrajinském území“.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo zablokováno nejméně 40 ruských i zahraničních webů. Řada nezávislých médií v Rusku zastavila činnost kvůli obvinění ze šíření "nevěrohodných informací", které nepocházejí z oficiálních ruských zdrojů.

Rusko zakázalo Google News

Válka na Ukrajině

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám