Hlavní obsah

Bič na operátory? ČTÚ spustil srovnávač cen mobilních služeb a internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) spustil v pondělí srovnávací nástroj cen a kvality služeb elektronických komunikací. Slibuje si od něj, že lidé budou moci snadněji porovnávat ceny a parametry jednotlivých telekomunikačních služeb v tuzemsku. Porovnání bere v úvahu ceny mobilního volání, SMS, dat i mobilního internetu.

Foto: repro ČTÚ

Srovnávací nástroj od ČTÚ

Článek

Nový webový nástroj je k dispozici na stránkách srovnavac.ctu.cz. Prozatím však běží pouze v pilotním provozu, a to navíc jen s omezenými nabídkami porovnání.

V praxi to znamená, že lidé mohou porovnávat v současnosti jen nabídky mobilního internetu a své mobilní tarify, které obsahují volání, SMS a data. Od příštího měsíce by pak mělo přibýt porovnání volání a internetu v pevném místě i televize. Pilotní provoz je podle současných plánů naplánován až do května.

Přesná rychlost internetu? Většina operátorů svou povinnost ignoruje

Internet a PC

Práce se srovnávačem je velmi jednoduchá. V prvním kroku je nutné zadat základní parametry, jako je výše spotřeby, požadovaný typ smluvního závazku atd. Následně se podle individuálně zadaných parametrů zobrazí přehled nejvhodnějších dostupných služeb.

Jednotlivé podniky si mohou prostřednictvím tohoto webového nástroje zase ověřit, nakolik je jejich nabídka konkurenceschopná s ostatními poskytovateli služeb. „Cílem srovnávacího nástroje je tedy i dynamičtější rozvoj trhu elektronických komunikací prostřednictvím tlaku informovaných spotřebitelů na poskytovatele služeb,“ prohlásila Tereza Meravá z tiskového oddělení ČTÚ.

Informace musí vkládat poskytovatelé připojení

„Přehledné informace o parametrech a cenách služeb do srovnávače povinně vkládají přímo poskytovatelé těchto služeb – operátoři či podnikatelé.  A ti také ručí za jejich správnost. Služba je bezplatná a nekomerční,“ konstatovala Meravá.

Ta zároveň připomněla, že nástroj byl vytvořen na základě povinnosti, kterou ČTÚ ukládá nově zákon o elektronických komunikacích.

„Věřím, že srovnávač cen a kvality služeb elektronických komunikací přispěje k dalšímu zlepšení orientace spotřebitele na trhu. Poskytovatelé služeb budou motivováni k rychlejší úpravě nabídek a tím i k rozvoji konkurenčního prostředí,“ uvedla předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková.

Reklama

Související články

Čtvrtý mobilní operátor nebude

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pátek večer zveřejnil výsledky aukce kmitočtů pro stavbu rychlých mobilních sítí páté generace. Vítěznými uchazeči se...

Výběr článků

Načítám