Hlavní obsah

50 000 dolarů není strop, bitcoin míří podle analytika k novému maximu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kryptoměny v čele s bitcoinem se v poslední době těší z rostoucích kurzů, zkraje tohoto týdne byla poprvé od velkého květnového pádu překonána hodnota 50 000 dolarů. Ani to ale podle odhadu analytika Martina Kysely není strop. Investoři jsou optimisticky naladěni i díky vstřícným krokům velkých společností.

Článek

Bitcoin se z rekordního kurzu radoval letos v dubnu, kdy se jedna virtuální mince nabízela za 64 829 dolarů (1 408 110 Kč). Následně začal ale kurz výrazně klesat, až se dostal pod 30 000 dolarů (651 372 Kč).

Vrátit zpět nad hranici 50 000 dolarů, tedy v přepočtu 1 085 620 Kč, se nejznámější kryptoměně na světě povedlo až tento týden v pondělí. I když je nyní kurz o pár tisíc nižší, konkrétně 48 612 dolarů (1 055 780 Kč), stále jde o jednu z nejvyšších hodnot za několik posledních týdnů.

PayPal vsadil na kryptoměny. Lidé je budou moci kupovat i prodávat

Internet a PC

„Bitcoin v současné době míří zpět ke svým maximům a ostré překonání ‚magické hranice‘ 50 000 USD vzbuzuje optimismus u mnoha investorů i spekulantů,“ prohlásil odborník na kryptoměny Martin Kysela, který působí jako analytik portálu Trhy.cz.

Kryptoměnová burza Coinbase například minulý měsíc oznámila, že nakoupí kryptoměny za půl miliardy dolarů a že bude do kryptoměn investovat deset procent svých budoucích zisků. PayPal zase před pár dny umožnil britským uživatelům využívat při nákupech a prodejích kryptoměny.

„Je velmi pravděpodobné, že se dočkáme v krátkém časovém horizontu překonání dosavadních maxim, což lze usuzovat jak z analýzy tržních pohybů, tak i ze zvýšeného hashrate v bitcoinové síti. V minulosti takové pohyby vždy předznamenaly i zvýšený zájem o ostatní kryptoměny, tzv. altcoiny. Osobně proto očekávám, že letošní podzim bude pro kryptoměny velmi zajímavým obdobím a mohli bychom se dočkat významných růstů napříč celým segmentem,“ doplnil Kysela.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám