Hlavní obsah

Tajné dohody i převody peněz. Hackeři zveřejnili ukradená data z ruské centrální banky

Moskva

Skupina Black Rabbit, která se hlásí k hnutí Anonymous, zveřejnila interní data Centrální banky Ruské federace. Ukradená databáze obsahuje tajné dohody, interní komunikaci, korespondenci s externími spolupracovníky, ale například také informace o převodech peněz, uvedli hackeři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Lidé by se neměli bát své vlády, vlády by se měly bát svého lidu,“ uvedli v noci z pátku na sobotu na Twitteru hackeři ze skupiny Black Rabbit, když zveřejnili utajované dokumenty.

Odcizená databáze z počítačových systémů ruské centrální banky má velikost 28 GB a obsahuje více než 35 000 dokumentů. Všechny jsou pochopitelně v ruštině, vzhledem k množství souborů bude nějakou dobu trvat, než se v nich podaří najít nějaké zajímavé informace.

Očekává se nicméně, že by uniklá databáze mohla osvětlit toky peněz v Rusku, ale pochopitelně i mimo něj, a zároveň i vazby na spolupracující státy, společnosti a organizace s Moskvou.

Hackeři oznámili nabourání počítačových systémů Centrální banky Ruské federace ve čtvrtek. Tehdy slíbili, že získaná data zveřejní během 48 hodin, což skutečně učinili.

Centrální banka Ruské federace zatím průnik do svých počítačových systémů nijak nekomentovala.

Ukradli jsme data ruské centrální banky, chlubí se hackeři

Bezpečnost

Napadli také Roskomnadzor

Ještě větší úlovek se podařil hackerům z hnutí Anonymous v polovině března, tehdy napadli počítačové systémy ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor.

Utajované soubory cenzurního úřadu, si tak může stáhnout nyní kdokoliv. Konkrétně jde o balík o velikosti 820 GB, který obsahuje přesně 363 994 souborů ve 43 593 adresářích. Podle razítek na některých dokumentech jde přitom o velmi „čerstvý“ úlovek. Některé soubory totiž pochází z 5. března letošního roku.

Anonymous hacknuli ruský úřad Roskomnadzor. Zveřejnili 360 tisíc utajovaných dokumentů

Bezpečnost

Hackeři vyhlásili Rusku válku

Hnutí Anonymous vyhlásilo už na konci února Rusku kybernetickou válku, hackeři tak reagovali na invazi ozbrojených sil na Ukrajinu. Po prvním týdnu se jim podařilo napadnout 2500 ruských a běloruských cílů.

Nejčastěji využívali při těchto kybernetických nájezdech útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Anonymous sestřelili Decathlon, útoky pokračují i na další ruské cíle

Bezpečnost

Podle serveru ABC News byly vyřazeny z provozu také weby Kremlu, ruské vlády a weby ruského ministerstva obrany. Přesně tímto způsobem vyřadili opakovaně z provozu také webové stránky stanice RT, dříve známé jako Russia Today.

Hackerům se nicméně podařilo také napadnout počítačové systémy ruské vesmírné agentury Roskosmos, Rusové kvůli tomu údajně ztratili kontrolu nad špionážními satelity. To se podařilo hackerské skupině NB65, která je k Anonymous přidružená.

Musí být potrestáni, zlobí se Rusové za hackerský útok na vesmírnou agenturu

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám