Hlavní obsah

Státy EU se shodly na nutnosti zlepšit obranu před kyberútoky

Brusel

Evropská unie se musí lépe chránit před kybernetickými útoky a musí vytvořit bezpečnější informační prostor pro občany i podniky. Po pondělním schválení strategie pro kybernetickou bezpečnost to v prohlášení uvedla Rada EU, tedy členské státy.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Bezpečnost informačních technologií je rozhodující pro vybudování odolné, zelené a digitální Evropy,” konstatuje prohlášení. EU má podle něj dosáhnout strategické autonomie, tedy být schopna činit na tomto poli vlastní rozhodnutí.

Strategii pro kybernetickou bezpečnost EU představila v prosinci Evropská komise spolu se dvěma návrhy zákonů, které by měly mimo jiné zlepšit ochranu kritické infrastruktury, jako je energetická soustava. Jednání mezi členskými státy o příslušných legislativních návrzích pokračují, uvedla agentura DPA.

Šéfka Evropské komise chce spolupráci USA v ochraně kyberprostoru

Bezpečnost

V pondělí schválená strategie stanovuje oblasti, kam by měla EU napřít své úsilí. Vzniknout má například společná jednotka proti kybernetickým útokům, která bude pověřená zvládáním krizí. EU by rovněž měla vytvořit vlastní systém šifrování komunikace, který by dokázal ochránit základní práva občanů.

Státy se přijetím strategie dále přihlásily k používání společných nástrojů pro zajištění bezpečnosti sítí páté generace (5G), které v prosinci navrhla komise. V praxi by měly vlády vyhodnotit možná nebezpečí vyplývající z účasti firem z rizikových zemí na budování 5G sítí a případně tyto aktéry předem vyloučit.

5G sítě představují miliardový impuls pro český průmysl, tvrdí analytici

Internet a PC

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Kyberzločinci jdou ve velkém po heslech

Na krádeže přístupových údajů se zaměřili v posledních týdnech počítačoví piráti. V uplynulém měsíci představoval totiž celou třetinu všech detekovaných hrozeb...

Čechy terorizuje spyware. Jak se bránit?

Několik posledních měsíců české uživatele doslova terorizuje spyware, tedy škodlivé kódy zaměřující se na krádeže hesel. V únoru dokonce stáli tito nezvaní...

Výběr článků

Načítám