Hlavní obsah

Šéfka Evropské komise chce spolupráci USA v ochraně kyberprostoru

– Mnichov

Co je nelegální ve skutečném světě, musí být nelegální také v kybernetickém prostoru. O víkendu to na digitální Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Zároveň vyzvala Spojené státy, aby se připojily ke snaze Evropy o nápravu digitálního světa.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

"Chceme jen, aby to, co je nelegální off-line, bylo nelegální i on-line," řekla von der Leyenová. Za obrat v náhledu na internet označila lednový útok příznivců tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa na Kongres USA, po kterém internetové firmy zablokovaly Trumpovi přístup k účtům na sociálních sítích.

Podle von der Leyenové musí být velké technologické firmy odpovědné za obsah, který na svých internetových platformách umožňují zveřejnit. Komise už v prosinci navrhla takzvané zákony o digitálních službách a trzích, které zavádějí pro provozovatele internetových stránek povinnost rychle odstraňovat nelegální obsah, což až dosud činili pouze dobrovolně.

Hacker se snažil otrávit vodu na Floridě

Bezpečnost

EU chce podle von der Leyenové vypracovat rámec, který zaručí v on-line světě evropské hodnoty. "Lidská práva, humanismus, inkluze a ochrana soukromí," řekla o hodnotách, které chce EU chránit.

Evropská komise se v minulých letech několikrát dostala do sporů s převážně americkými technologickými giganty, především v souvislosti s možným zneužíváním dominantního postavení na trhu či v daňových otázkách.

Šéfka EK v projevu také ocenila návrat Spojených států ke globální dohodě o ochraně klimatu a podobně jako americký prezident Joe Biden prohlásila, že USA a EU musí spolupracovat i při řešení výzev, kterým čelí ze strany Ruska a Číny. Na její vystoupení navázal také předseda Evropské rady Charles Michel, který dosavadní spojenectví USA a Evropy přirovnal k páteři mezinárodního uspořádání.

"Mezinárodní spolupráce je jedinou cestou k úspěchu," zdůraznil Michel. Jedině tak lze podle něj čelit nebezpečí ze strany autoritářských států, mezi které zahrnul Rusko, Čínu nebo Írán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám