Hlavní obsah

Rusům jsme vyřadili špionážní satelity, jedou naslepo, hlásí Anonymous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Hackerům z hnutí Anonymous se podařilo v noci na středu vyřadit z provozu počítačové systémy kontrolního centra ruské vesmírné agentury Roskosmos. Právě prostřednictvím ní jsou přitom řízeny špionážní satelity, které jsou pro Moskvu při útoku na Ukrajinu klíčové. Ruské ozbrojené síly tak v podstatě útočí naslepo.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Článek

„Rusko již nemá kontrolu nad vlastními špionážními satelity,“ pochlubili se hackeři z hnutí Anonymous na Twitteru. Vyřadit počítačové systémy Roskosmosu z provozu se podařilo konkrétně hackerské skupině NB65, která je k Anonymous přidružená.

Ruská strana nicméně ztrátu kontroly nad počítačovými systémy vesmírné agentury nepotvrdila. To však není nijak výjimečné, neboť Moskva úspěšné útoky hackerů na vládní systémy nepřiznala ani v minulosti.

Zprávu bohužel v současnosti není možné ověřit ani z jiného zdroje. Hackeři nicméně na Twitteru zveřejnili snímky z administračního rozhraní serverů, které potvrzují, že jsou skutečně mimo provoz.

Zůstává však otázkou, jak dlouho bude hnutí Anonymous počítačové systémy Roskosmosu schopné blokovat.

Ukrajina není na hackery sama, pomáhá jí Microsoft

Bezpečnost

Rusku vyhlásili kyberválku

Hnutí Anonymous se již v minulém týdnu jasně postavilo na stranu Ukrajiny. „Celá skupina Anonymous je oficiálně v kybernetické válce proti ruské vládě,“ uvedli hackeři na Twitteru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rezidenční čtvrti v Charkově a Žytomyru jsou v troskáchVideo: AP/Reuters

Několik ruských cílů vyřadili z provozu již během čtvrtka a pátku. Využili k tomu útok typu DDoS (Distributed Denial of Service), který má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Podle serveru ABC News byly vyřazeny z provozu také weby Kremlu, ruské vlády a weby ruského ministerstva obrany. Přesně tímto způsobem vyřadili opakovaně z provozu také webové stránky stanice RT, dříve známé jako Russia Today. Ta podle jejich prohlášení „šíří ruskou vládní propagandu“. Více než čtvrtina IP adres, které byly k útoku použity, pocházela ze Spojených států.

Útočit na Rusko může kdokoliv s počítačem. Je to velké riziko, varují experti

Bezpečnost

Kybernetičtí partyzáni zastavili vlaky v Bělorusku

Postup ruských ozbrojených sil na Ukrajině se snaží hackeři ztížit již od minulého týdne. Proti své vlastní vládě se například postavili během uplynulého víkendu kybernetičtí partyzáni z běloruské hackerské skupiny Cyber Partisans. Nelíbí se jim spolupráce jejich vlády s Ruskem, které okupuje Ukrajinu.

BEZ KOMENTÁŘE: V Mariupolu bylo kriticky zraněno nejméně osm civilistůVideo: AP

Partyzánským hackerům se podařilo během víkendu nabourat do počítačů, které ovládají vlaky v Bělorusku. Díky tomu byli schopni některé soupravy skutečně zastavit, na dálku jsou totiž schopni ovládat výhybky a další železniční systémy.

Vlaková doprava kvůli tomu údajně zkolabovala v běloruských městech Minsk, Orša či Asipovičy.

Kybernetičtí partyzáni zastavili vlaky v Bělorusku, aby zpomalili postup armády

Bezpečnost

Hackeři na straně Ruska

Na přelomu uplynulého a tohoto týdne se ukázalo, že hned několik hackerských uskupení se nicméně přidalo také na stranu Ruska a nyní se snaží škodit na Ukrajině.

„Oficiálně vyjadřujeme svou podporu ruské vládě. Pokud se někdo rozhodne zorganizovat kybernetický útok nebo jakékoli válečné aktivity proti Rusku, použijeme všechny naše zdroje, abychom zaútočili na kritické infrastruktury této země,“ prohlásilo hackerské uskupení Conti.

Není přitom jedinou hackerskou skupinou, která se přiklonila na stranu Ruska. Mezi další patří běloruský UNC1151, jak upozornil server The Record.

Za největší zemi na světě se postavila také skupina SandWorm, která je podle některých zdrojů organizována a placena přímo ruským státem. Stojí například za malwarem Cyclops Blinks, který byl použit k útokům na Ukrajinu již v minulých letech.

Hackerské uskupení The Red Bandits pak hacknulo kamery ve vozidlech ukrajinské policie a záběry následně zveřejnilo na Twitteru. „Pokud Ukrajina neudělá to, co chce Rusko, budou naše útoky proti Ukrajině eskalovat,“ varovali hackeři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám