Hlavní obsah

Procesory od Applu mají bezpečnostní chybu. Opravit nejde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V procesorech M1 od společnosti Apple byla odhalena bezpečnostní chyba. Situace je o to závažnější, že trhlina nejde opravit. Bezpečnostní experti nicméně upozorňují, že není příliš pravděpodobné, že by v praxi byla chyba skutečně zneužita.

Foto: archív výrobce

Čip Apple M1

Článek

Čipy M1 tepou v podstatě ve všech počítačích od Applu, které byly uvedeny na trh v poslední době. Americký počítačový gigant se netají tím, že v nich vidí budoucnost a chce vlastní čipy montovat do všech budoucích strojů.

U chystaných počítačů s logem nakousnutého jablka ale budou muset páni inženýři z Applu vyřešit objevený bezpečnostní problém. Zranitelnost nazvaná M1RACLES byla objevena přímo v samotném procesoru, odstranit se dá pouze přepracováním obvodů. Není tedy pravděpodobné, že by ji americký počítačový gigant zvládl opravit u již nabízených a zakoupených strojů.

Procesory Intel obsahují další nebezpečnou chybu. Záplata chybí

Bezpečnost

Trhlinu objevil bezpečnostní expert Hector Martin z projektu Asahi Linux. Sám nicméně uvedl, že její zneužití není příliš pravděpodobné.

Chyba může být zneužita tak, že si dvě aplikace běžící na jednom zařízení mohou skrytě vyměňovat data na úrovni procesoru. V podstatě by tedy mohli propašovat do počítače infikovaný program, prostřednictvím kterého by získali data z jiné aplikace v počítači.

Martin vidí možné zneužití v případě marketingových společnostní, které by napříč aplikacemi mohli takto sledovat uživatele. V reálu nicméně zranitelnost ještě nikdo nezneužil.

Apple počítá jen s vlastními procesory

Apple letos odhalil již dva stroje, které pracují s jeho loňským čipem M1 – konkrétně all-in-one sestavu iMac a tablet iPad Pro. Už v loňském roce se pak představily vylepšené MacBooky a stolní sestava Mac Mini s těmito procesory.

Apple se netají tím, že bude postupně procesory od Intelu nahrazovat ve všech nabízených modelech vlastními čipy ze série Apple Silicon. Do budoucna se tedy s ničím jiným nepočítá.

Výkonnější počítače s vlastními čipy nabídne Apple ještě letos

Hardware

Pro úspěch tohoto ambiciózního plánu je však nezbytné, aby softwaroví tvůrci připravili dostatek programů. Čip Apple M1 totiž staví na jiné architektuře než procesory od Intelu. Jedná se o procesory založené na architektuře ARM, které se v současnosti používají hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích.

Běžné aplikace stavěné na platformy od Intelu tak na nových počítačích fungují pouze prostřednictvím speciálního emulátoru Rosetta 2. A přesně to bude platit také pro všechny nové čipy od Applu.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple se chce stát čipovým gigantem

Společnost Apple vyrazila už v loňském roce s vlastním čipem do boje proti zavedeným společnostem AMD a Intel, které jsou největšími výrobci procesorů na...

Apple zahájil potají výrobu nových čipů

Společnost Apple teprve minulý týden představila nové počítače s čipy M1, přesto už zahájila výrobu výkonnějšího procesoru, který se ukáže v dalších počítačích...

Výběr článků

Načítám