Hlavní obsah

Procesory Intel obsahují další nebezpečnou chybu. Záplata chybí

Novinky, mif

Před další nebezpečnou chybou v procesorech společnosti Intel varovali výzkumníci z University of California. Stejně jako u dříve objevených trhlin mohou i tuto počítačoví piráti zneužít k cíleným útokům na uživatele nebo konkrétní počítačové systémy.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

S chybami v procesorech se letos doslova roztrhl pytel. Už v květnu totiž výzkumníci oznámili, že v čipech od Intelu objevili osm nových chyb. Mají být přitom stejně nebezpečné jako trhliny Spectre a Meltdown, které byly objeveny už na přelomu loňského a letošního roku. [celá zpráva]

Nová trhlina objevená výzkumníky z University of California je také velmi závažná, dostala jméno SpectreRSB. Kvůli bezpečnostním rizikům však výrobce zatím drží všechny informace pod přísným embargem.

Týká se chyba i AMD a ARM?

Výzkumníci pouze uvedli, že záplata zatím chybí. Tuto trhlinu totiž neopravuje žádná z aktualizací vydaných společností Intel dříve. Zatím také není jasné, zda SpectreRSB představuje riziko také pro majitele procesorů od AMD či ARM, neboť výzkumníci doposud otestovali pouze čipy od Intelu.

Kvůli původní chybě zvané Spectre mohou počítačoví piráti udělat v počítači opravdu velkou neplechu. Trhlina jim dovoluje dostat škodlivý kód do adresního prostoru, který byl vyhrazen pouze pro jádro systému. Řeč je tedy o prostoru, ke kterému neměl uživatel jinak přístup.

Zjednodušeně řečeno tak kvůli chybě mohou počítačoví piráti propašovat virus přímo do procesoru, aniž by se před ním mohl uživatel nějak chránit. S adresním prostorem totiž nemohou pracovat například ani antivirové programy.

Zpomalí se počítače?

Sluší se připomenout, že oprava chyb Spectre a Meltdown měla velmi negativní vliv na výkon celého systému. V některých případech počítače zpomalily až o 50 %. [celá zpráva]

Zda bude mít stejný dopad na výkon sestav také chystaná oprava nové zranitelnosti, zatím není zřejmé. Podle serveru Heise je to nicméně velmi pravděpodobné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám