Hlavní obsah

Přispějte na útoky proti Rusku, prosí hackeři. Je to ale podvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hackeři z hnutí Anonymous jsou nyní ostře sledováni kvůli útokům na ruské cíle, což má být odveta za válku na Ukrajině. V posledních týdnech se ale na Twitteru a dalších sociálních sítích začaly objevovat i falešné profily, které žádají od lidí peníze.

Foto: Yves Herman, Reuters

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

Na to, že se jedná o podvod, upozorňují skuteční hackeři. „Anonymous se nikdy neprosí o podporu. Nepřispívejte nikomu jenom kvůli tomu, že tvrdí, že patří k hnutí Anonymous,“ upozornil jeden z legitimních účtů na Twitteru.

Kromě žádostí o finanční podporu může být poznávacím znamením podvodníků také snaha o získání co nejvíce sledujících. „Pokud vidíte účty Anonymous, které žádají o sledovatele a přeposílání zpráv, s největší pravděpodobností chtějí jen zneužít jméno Anonymous,“ varoval jeden z dalších účtů.

Takové účty se na sociálních sítích zpravidla snaží alespoň několik týdnů informovat o skutečných útocích hnutí Anonymous, aby si u sledujících získaly důvěru. Následně začnou vybízet k zaslání finanční pomoci na podporu hackerských útoků, případně na pomoc Ukrajině.

Falešné účty se nejprve snaží co nejvíce rozšířit komunitu svých sledujících.

Poté začnou lidi žádat o finanční pomoc.

Šmejdi vybírají peníze na pomoc Ukrajině

Před internetovými šmejdy, kteří se snaží z důvěřivců na síti vylákat peníze v souvislosti s válkou na Ukrajině, varovala antivirová společnost Avast již na konci února.

„Podobné pokusy známe už z minulosti, kdy se podvodníci zaměřovali na cestovatele v nesnázích nebo romanticky motivované podvody. Útočníci nemají žádné morální zábrany a využijí každé příležitosti získat peníze od lidí ochotných pomáhat,“ varovali bezpečnostní experti Avastu.

Kybernetičtí šmejdi zneužívají válku na Ukrajině. Lákají z lidí peníze

Bezpečnost

Lidé se mohou se smyšlenou žádostí o pomoc setkat v nevyžádaných e-mailech, na různých diskuzních fórech, ale především na sociálních sítích. Podvodníci se přitom snaží důvěřivce přesvědčit, aby jim poslali peníze prostřednictvím kryptoměn.

Zdůvodňují to přitom právě zuřící válkou, která údajně nedovoluje manipulovat s prostředky ve finančních institucích. Pravdou nicméně je, že transakce prostřednictvím kryptoměn se dají vystopovat jen velmi složitě, a tak je dopadení podvodníků následně prakticky nemožné.

„Důrazně doporučujeme neposílat nikomu peníze, obzvlášť ve formě kryptoměn. Pokud chcete pomoci lidem na Ukrajině, učiňte tak prostřednictvím důvěryhodných organizací, které v zemi operují,“ zdůraznili bezpečnostní experti.

Stopka od Twitteru? Hackeři ji rychle obešli

Internet a PC

Hnutí Anonymous

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Reklama

Související články

Twitter si došlápnul na Anonymous

Sociální síť Twitter zablokovala v sobotu jeden z účtů hackerského hnutí Anonymous. Zástupci Twitteru oficiálně nezdůvodnili, proč k blokaci došlo. Hnutí...

Výběr článků

Načítám