Hlavní obsah

Největší kybernetický útok za 24 hodin. Hackeři ukradli Rusům 437 500 e-mailů

Petrohrad

Hackeři z hnutí Anonymous v tomto týdnu stupňují své útoky na ruské cíle. Během noci ze čtvrtka na pátek se pochlubili, že se jim podařilo napadnout tři velké společnosti, kterým ukradli dohromady více než 437 500 firemních e-mailů. Útočili přitom na ropný, plynárenský i těžební průmysl.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Právě uniklo přes 400 tisíc e-mailů z počítačových systémů tří různých společností. A to včetně 100 tisíc e-mailů z plynárenského, ropného a těžebního průmyslu,“ uvedli hackeři z hnutí Anonymous na Twitteru.

Podle webu DDOSecrets se podařilo hackerům během jediného dne napadnout počítačové systémy společnosti Aerogas, která se v rámci Moskevské oblasti věnuje ropnému a plynárenskému průmyslu, těžební firmu Forest, a zároveň petrohradské obchodní centrum Petrovsky Fort.

E-maily Rusů si díky práci hackerů může stáhnout kdokoliv.

V případě Aerogasu jde o balík 145 GB dat a zhruba 100 tisíc e-mailů. Z centra Petrovsky Fort uniklo na 300 tisíc zpráv, celý balík má velikost 244 GB.

Z těžební společnosti Forest hackeři získali 35,7 GB dat, respektive 37 500 e-mailů.

Současný úlovek ukradených soukromých a firemních zpráv je přitom historicky největší, jaký se hackerům podařil během pouhých 24 hodin.

Od začátku kybernetické války, kterou hnutí Anonymous vyhlásilo Rusku za vpád ozbrojených sil na Ukrajinu na konci února, byly totiž dohromady ukradeny a zveřejněny dva miliony e-mailů.

Krvavé obchody v Rusku pokračují. Hackeři chtějí zničit technologické giganty i aerolinky

Bezpečnost

Téměř čtvrtina jich přitom připadá právě na nejčerstvější úlovek.

Hackeři důvěrnou e-mailovou komunikaci všech společností zveřejnili na volně dostupných webových stránkách. Stáhnout si všechny zprávy tak nyní může kdokoliv.

Útoky jsou intenzivnější

Hackeři z hnutí Anonymous získali v tomto týdnu daleko více úspěšných útoků. V pondělí například zveřejnili podrobný seznam ruských vojáků, kteří okupovali Buču na konci března.

Podle hackerů jsou právě tito „řezníci“ zodpovědní za masakr civilistů z tohoto ukrajinského města. Uživatelé Twitteru začali následně sami pátrat po totožnosti okupantů.

Zveřejněný PDF dokument, který následně převzala také ukrajinská rozvědka, je volně ke stažení na internetu.

Ten má celkem 87 stránek, přičemž údaje o všech ruských vojácích jsou rozřazeny do přehledné tabulky. Celkem je v ní 1648 vojenských záznamů.

Dokument si z Twitteru může stáhnout kdokoliv.

Hackerské skupině Black Rabbit, která se hlásí k hnutí Anonymous, se podařilo také napadnout počítačové systémy přímo v Kremlu. Šlo o systémy, prostřednictvím kterých jsou řízeny bezpečnostní kamery v této největší obývané evropské pevnosti.

Jako důkaz úspěšného průniku do počítačových systémů zveřejnili hackeři i minutové video, které zachycuje Kreml i s jeho pracovníky z různých místností.

„Nepřestaneme, dokud neodhalíme všechna vaše tajemství. Nebudete schopni nás zastavit. Právě teď jsme uvnitř Kremlu,“ uvedli hackeři ke zveřejněnému záznamu na Twitteru.

Jako důkaz úspěšného průniku do počítačových systémů zveřejnili hackeři i minutové video, které zachycuje Kreml i s jeho pracovníky z různých místností.

Reklama

Související témata:

Související články

Stopka od Twitteru? Hackeři ji rychle obešli

Na pouhý jeden den se na Twitteru odmlčel jeden z účtů hnutí Anonymous. Po stopce od provozovatelů sociální sítě si hackeři jednoduše založili úplně jiný účet...

Výběr článků

Načítám