Hlavní obsah

Litva, Itálie i Polsko. Proruští hackeři mají po Česku na mušce další cíle

Moskva

Proruská hackerská skupina Killnet patří na internetu k nejvýraznějším podporovatelům režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. V posledních týdnech tak masivně útočí na všechny „nepřátele Ruska“. Vedle České republiky se kybernetičtí nájezdníci zaměřili také na cíle v Litvě, Itálii či Polsku.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O svých úspěšných zásazích informuje skupina Killnet pravidelně na sociální síti Telegram. Mezi stránkami, o kterých hackeři tvrdí, že je napadli, jsou i portály univerzit, úřadů či soukromých firem.

Kybernetičtí nájezdníci nejčastěji používají útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář: stovky tisíc – někdy dokonce i miliony – počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Ruští hackeři provedli útok na Česko

Bezpečnost

Hackerská skupina Killnet zaútočila ve druhé polovině dubna stejným způsobem v Rumunsku a také na webové stránky řady institucí a médií v Česku. Načas ochromila stránky ministerstva vnitra, policie, hasičů, Českých drah a zpravodajské portály České televize a Českého rozhlasu.

„Killnet je politická proruská hackerská skupina, která útočí na nepřátele Ruska. Vlně DDoS útoků Killnetu čelila v uplynulých měsících i Česká republika, nyní proruské skupiny pod vedením Killnetu útočily na Litvu, Itálii nebo Polsko,“ prohlásil Daniel Šafář, bezpečnostní expert Check Pointu.

Proruská skupina Killnet napadla stránky italských úřadů či soutěže Eurovision

Bezpečnost

Killnet si je přitom vědom svých úspěchů, které jej motivují k dalším útokům. Hackeři naznačili, že pokud Litva uvažuje o znovupovolení přepravy do některých sankcionovaných oblastí, je to v podstatě jejich vítězství.

„Aktuálně máme zprávy i o útocích na norské organizace, v okamžiku, kdy Kolumbie oznámila plány na podporu Ukrajiny, detekovali jsme masivní útoky i na tuto jihoamerickou zemi,“ konstatoval Šafář.

Killnet tvrdí, že ovládá botnet složený ze 4,5 milionu zařízení, který je většinou využíván k drtivým DDoS útokům. „Pokud je to pravda, pak se jedná o jeden z největších aktivních botnetů,“ připustil bezpečnostní expert.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám