Hlavní obsah

Jaké jsou plány Gazpromu? Anonymous zveřejnili 87 500 e-mailů z partnerské firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hnutí Anonymous proniklo do počítačových systémů inženýrské firmy Neocom Geoservice, která se specializuje na průzkum ropných a plynových polí. Jedním z hlavních partnerů tohoto podniku je přitom ruský Gazprom – největší exportér zemního plynu na světě. Hackeři zveřejnili komunikaci obou podniků.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Gazprom

Článek

Celý balík odcizených dat ze společnosti Neocom Geoservice má velikost 107 GB, obsahuje na 87 500 e-mailů.

„Gazprom, Orenburgneft, Samotlorneftegaz, Tyumenneftegaz a Rospan International,“ vyjmenovali hackeři ruské společnosti, které s firmou Neocom Geoservice spolupracují. Právě komunikace všech zmiňovaných subjektů by se měla objevovat v odcizených datech.

Projít takové množství zpráv nicméně bude nějakou dobu trvat. I tak by mohla ale komunikace osvětlit plány Gazpromu a dalších zmiňovaných subjektů.

Balík dat byl zveřejněn v úterý prostřednictvím webového projektu Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), kde jsou publikovány uniklé soubory pravidelně. Tyto internetové stránky jsou často označovány za nástupce WikiLeaks, tedy platformy pro zveřejňování utajovaných dokumentů.

Foto: repro ddosecrets.com

Data byla zveřejněna prostřednictvím webového projektu DDoSecrets.

Data mohou obsahovat „nástražné miny“

Tvůrci webu DDoSecrets nicméně varovali, že balík může obsahovat ruské „nástražné miny“. Kvůli množícím se hackerským útokům totiž začali Rusové chránit své počítačové systémy – na serverech s legitimními e-maily a dalšími daty jsou tak ukryty i „spící“ počítačové viry.

„Data jsme získali během hybridní války. Existuje tedy zvýšená šance, že mohou obsahovat malware, pozměněná nebo implantovaná data, ale zároveň i falešné osoby. V důsledku toho doporučujeme výzkumníkům, novinářům a komukoliv dalšímu, aby si na stažená data dávali větší pozor,“ stojí v doporučení na serveru DDoSecrets.

Rusové kladou do počítačových systémů nástražné miny

Bezpečnost

Gazprom byl cílem už minulý týden

Ruský Gazprom je v hledáčku hackerů opakovaně, v minulém týdnu napadlo hnutí Anonymous počítačové systémy jeho dceřiné společnosti Gazprom Linde Engineering, která se specializuje na projektování zařízení pro plynárenský, petrochemický a ropný průmysl.

„Společný podnik mezi Gazpromem a Linde zahrnuje Gazprom, Gazprom Invest, Gazprom Neft, Linde, Novatek, Tatneft, China National Chemical Engineering, Sojitz a RusChemAlliance,“ uvedli hackeři na Twitteru.

Celkově se jim podařilo získat 728 GB dat z této společnosti, respektive 768 000 e-mailových zpráv. Všechny je zveřejnili na webu DDoSecrets.

Hackeři napadli ruský Gazprom. A útočí dál

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Útoky hackerů proti Rusku gradují

Hackerské útoky proti ruským cílům nabraly v posledních dvou týdnech na intenzitě. Kybernetičtí nájezdníci se už nesnaží pouze vyřadit jednotlivé weby v Rusku...

Výběr článků

Načítám