Hlavní obsah

Hra na oliheň láká i podvodníky a kyberzločince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriál Squid Game, či chcete-li česky Hra na oliheň, je fenomén současnosti. Nebývalý zájem o něj nemají pouze seriáloví fandové, ale také nejrůznější podvodníci a kyberzločinci. Antivirová společnost Kaspersky odhalila hned několik podvodů – od škodlivých kódů přes falešné obchody až po phishingové stránky.

Trailer k seriálu Squid Game (2021)Video: Netflix

 
Článek

Velmi často se kyberzločinci zaměřují na uživatele, kteří nemají předplatné na Netflixu a snaží se populární seriál stáhnout prostřednictvím neoficiálních zdrojů. Škodlivé kódy totiž maskují právě za název Squid Game.

„Ve většině případů tyto soubory obsahovaly trojské koně schopné instalovat na napadené zařízení další škodlivý software, ale i další druhy trojanů a adware,“ prohlásil Anton V. Ivanov, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

Kryptoměna inspirovaná seriálem Hra na oliheň přišla o téměř veškerou hodnotu

Internet a PC

Zároveň prozradil, jak takový útok probíhá: „Jedním ze schémat útoku byla nabídka animované verze prvního dílu Hry na oliheň, při jejímž spuštění se zároveň nepozorovaně spustil trojský kůň, který mohl krást data z různých prohlížečů a odesílat je zpět útočníkům. V jedné ze složek napadeného zařízení se také vytvořil zástupce, jehož prostřednictvím bylo možné trojského koně spustit při každém startu systému.“

Výše popsaný útok se zaměřoval na klasické počítače a notebooky, popularity seriálu Hra na oliheň nicméně zneužívají také tvůrci mobilního malwaru. Někteří uživatelé, kteří si chtěli stáhnout jednu z devíti epizod tohoto seriálu z neoficiálního zdroje, si místo toho nainstalovali na svůj telefon nebo tablet trojského koně.

Foto: repro Kaspersky

Jeden z podvodných internetových obchodů zachycený bezpečnostními experty.

„Při každém spuštění zařízení se tento trojský kůň ptá řídícího serveru, jaké úkoly má provést. Může jít například o otevření záložky v prohlížeči nebo odeslání SMS na čísla přijatá z řídícího serveru. Tento trojan se vyskytuje v neoficiálních obchodech s aplikacemi a na různých portálech o populárních aplikacích, hrách a knihách,“ varoval Ivanov.

Výjimkou v poslední době nejsou ani podvodné weby. „Čím větší humbuk je okolo Hry na oliheň, tím více vzniká phinshingových stránek, které nabízejí ke koupi převleky, v nichž jsou oblečení herci tohoto seriálu, nebo zvou uživatele k hraní her inspirovaných touto sérií. Netřeba dodávat, že uživatelé nakonec přijdou o data, peníze a na jejich zařízení se nainstaluje malware. Proto by si měli dávat bedlivý pozor na to, aby při hledání zdroje pro streamování seriálu nebo nákupu zboží ověřovali pravost internetových stránek,“ doplnil bezpečnostní expert.

Falešná výhra či snadný výdělek. Experti zachytili miliony phishingových stránek

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Je libo falešný covid pas? Stačí 1250 Kč

Na černém trhu roste nabídka padělaných očkovacích certifikátů, které mají platná data včetně například QR kódů. Tato falešná, ale technicky funkční potvrzení...

Výběr článků

Načítám