Hlavní obsah

Je libo falešný covid pas? Stačí 1250 Kč

Právo, Antonín Havlík

Na černém trhu roste nabídka padělaných očkovacích certifikátů, které mají platná data včetně například QR kódů. Tato falešná, ale technicky funkční potvrzení se už šíří i v Česku. Policie, ministerstvo i odborníci ale varují: v případě prokázání se falešným certifikátem hrozí vysoké tresty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zpřísnění protiepidemických opatření a nutnost prokazování bezinfekčnosti na veřejných místech vrhla odmítače očkování do nutnosti platit si testy na koronavirus. Na to rychle zareagoval černý trh, který nabízí padělané očkovací certifikáty, které kontrola načte jako platné. Jejich ceny se podle zjištění Práva pohybují od 1250 do 4000 korun.

Platba jen kryptoměnou

„Nabízíme vystavení falešného certifikátu o provedeném očkování proti covidu-19. Certifikát je v digitální podobě a lze jej vytisknout nebo integrovat do aplikací Tečka,“ láká nabídka jedné česky psané webové stránky, která své služby nabízí za 1250 korun. Redakce se pokoušela podvodníky e-mailem kontaktovat. Na základě fiktivní objednávky obratem požadovali kromě základních údajů i číslo občanského průkazu a rodné číslo, zaslali také platební údaje k anonymizovanému kryptoměnovému účtu.

Proces platby v zaslaném e-mailu do detailu a krok po kroku vysvětlili, na jiné platební metody ale nechtěli přistoupit. „Omlouváme se, tento způsob platby není možný,“ přišlo redakci v odpovědi na dotaz.

Černý trh s falešnými certifikáty a negativními koronavirovými testy jen kvete

Bezpečnost

Podvodníci se ve své nabídce odkazují na bezpečnostní chybu, kterou odhalili na jednom z centrálních serverů očkovacích certifikátů. „Díky ní můžeme nechat do státní databáze anonymně zapsat prakticky jakékoliv údaje, aniž bychom odhalovali identitu držitele certifikátu,“ popsali.

Hrozí vysoké pokuty i vězení

Ministerstvo zdravotnictví tuto nabídku eviduje a prověřuje. „Situaci hlídáme a usměrňujeme v rámci Centrálního řídícího týmu. Zmíněnou webovou stránku budeme řešit podáním trestního oznámení,“ řekl mluvčí resortu Daniel Köppl. Upozornil také na podvody, na něž mohou lidé v souvislosti s podobnými nabídkami natrefit.

„U některých falešných certifikátů, se kterými jsme se setkali, se posléze ukázalo, že nejsou funkční. Prodejci slibovali něco, co potom nedodali,“ uvedl s tím, že sami podvodníci spoléhají na výběr nižších částek a na to, že je případný kupce nepůjde nahlásit policii, když sám porušil zákon.

Mrmlají jen Češi. Cizinci nemají s covidpasem problém, říkají hospodští

Domácí

„Evidujeme několik oznámení o prodeji falešných certifikátů, které aktuálně prověřujeme. Vzhledem k tomu, že se nejedná o statisticky sledovanou položku, tak nemohu poskytnout přesná čísla,“ řekl mluvčí policejního prezidia David Schön. Podle ministerstva zdravotnictví by lidem, kteří se na svých telefonech či v papírové podobě budou prokazovat falešnými certifikáty, mohly hrozit pokuty až do tří milionů korun, v krajním případě až vězení. Riskují navíc zneužití svých osobních údajů.

Nabourání do systému 

Každý oficiální očkovací průkaz má vygenerovaný QR kód, který není platný, pokud nedojde k jeho spárování s národním systémem ISIN a evropskou databází, aby fungoval v celé EU.

„Velmi pečlivě kontrolujeme, jestli nedošlo k narušení přístupu někoho z lidí, kteří mají přístup do ISIN, aby nezapisovali někoho, kdo ve skutečnosti očkován není. Tam naše kompetence sahá,“ popsal Köppl.

„Jiný případ je, že když se někdo nabourá do bulharské databáze a spáruje to s jiným jménem. Tam to lze sotva ověřit,“ poznamenal mluvčí.

Úniky od praktiků

Právě takto postupují podvodníci ze zahraničí, kteří zneužívají bezpečnostní mezery v ordinacích lékařů a nabourají se do jejich systému. Takto vytvoří falešný certifikát na jakékoli jméno.

„Zejména u praktických lékařů mnoho let pozorujeme, že stále používají zastaralé počítačové systémy. Ty nejsou dostatečně chráněny před přístupem třetích stran,“ upozornil bezpečnostní analytik společnosti Eset Thomas Uhlemann.

Ukazovat potvrzení o očkování hostinskému je na hraně, míní ústavní právník

Domácí

Na zahraničním černém trhu lze české covidové pasy pořídit okolo 150 eur, tedy asi 3800 korun. Jak vyplývá z analýzy izraelské firmy Check Point Software Technologies zaměřující se na kyberbezpečnost, nabídka falešných covidových pasů se od srpna zvýšila desetinásobně.

Byznys kvete na Ukrajině

Přímo velkovýrobu falešných certifikátů o očkování odhalila ve druhé polovině září ukrajinská policie. Tajná policie SBU zajistila množství formulářů, razítka lékařů, tiskárny a další techniku pro výrobu covidpasů. „Doklad“ o očkování či negativním PCR testu stojí podle agentury Ukrinform v přepočtu od 1300 do 7500 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám