Hlavní obsah

Hackeři z celého světa, útočte na Rusko! burcuje hnutí Anonymous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hnutí Anonymous vyzvalo v sobotu hackery z celého světa, aby podpořili jejich úsilí při kybernetických útocích na ruské cíle. Je to podle nich cesta, jak Moskvě ztížit válečné běsnění na Ukrajině. Pokračovat chtějí i v útocích na zahraniční firmy, které stále ještě neukončily své podnikání v Rusku.

Foto: Yves Herman, Reuters

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

Hnutí Anonymous vyhlásilo kybernetickou válku Rusku již na konci února, tedy bezprostředně po vpádu ozbrojených sil na Ukrajinu. V sobotu nicméně vyzvalo hnutí i další hackery, aby se podíleli na jejich útocích.

„Hackeři z celého světa: zaměřte se na Rusko ve jménu Anonymous. Dejte jim vědět, že neodpouštíme, nezapomínáme,“ uvedli hackeři na Twitteru. Výzva podle nich bude aktuální, „dokud Putinův vražedný stroj nezastaví zločiny proti ukrajinským civilistům“.

Ukradené e-maily i tajná data

Od začátky kybernetické války zaútočili hackeři z hnutí Anonymous na více než 2500 ruských cílů. Jen v tomto týdnu ukradli více než 400 000 e-mailových zpráv ze tří různých společností – napadly počítačové systémy společnosti Aerogas, která se v rámci Moskevské oblasti věnuje ropnému a plynárenskému průmyslu, těžební firmu Forest, a zároveň petrohradské obchodní centrum Petrovsky Fort.

Hackeři z hnutí Anonymous si připsali v poslední době daleko více úspěšných útoků. V pondělí například zveřejnili podrobný seznam ruských vojáků, kteří okupovali Buču na konci března. Podle hackerů jsou právě tito „řezníci“ zodpovědní za masakr civilistů z tohoto ukrajinského města.

Zveřejněný PDF dokument, který následně převzala také ukrajinská rozvědka, je volně ke stažení na internetu. Má celkem 87 stránek, přičemž údaje o všech ruských vojácích jsou rozřazeny do přehledné tabulky. Celkem je v ní 1648 vojenských záznamů.

Minulý měsíc byla zveřejněna data z Centrální banky Ruské federace, konkrétně více než 35 000 dokumentů. Ukradená databáze obsahuje tajné dohody, interní komunikaci, korespondenci s externími spolupracovníky, ale například také informace o převodech peněz, uvedli hackeři ze skupiny Black Rabbit, která je přidružená k hnutí Anonymous.

Anonymous sestřelili Decathlon, útoky pokračují i na další ruské cíle

Bezpečnost

Chtějí trestat firmy působící v Rusku

Vedle útoků na počítačové systémy ruských státních institucí hackeři útočí také na společnosti, které neukončily své podnikání v Rusku navzdory válce na Ukrajině. Hnutí v uplynulých týdnech sestřelilo například webové stránky největšího světového prodejce sportovního zboží Decathlon, francouzského prodejce pro domácí kutily a zahradnictví Leroy Merlin a francouzské nadnárodní maloobchodní skupiny Auchan.

Hackeři také pravidelně zveřejňují seznam společností, které v Rusku stále ještě podnikají, a vybízejí k útokům na ně. V tomto týdnu se objevil například obsáhlý seznam, na kterém jsou přední technologičtí giganti, ale například i aerolinky.

Krvavé obchody v Rusku pokračují. Hackeři chtějí zničit technologické giganty i aerolinky

Bezpečnost

Z těch známějších je řeč například o firmách Lenovo, Acer, Asus, Check Point, Emirates Airlines, Huawei, Kery Group, Metro AG, MSI, Raiffeisen Bank, Ritter Sport, Turkish Airlines, Tencent či Xiaomi.

Řada firem po výhrůžkách hnutí Anonymous Rusko skutečně opustila. Patří mezi ně nadnárodní skupina specializovaná na výrobu a dodávky sanitárních dílů a souvisejících systémů Geberit, telekomunikační společnost Deutsche Telekom, gumárenský konglomerát Bridgestone či softwarová společnost Teradata, která poskytuje databázový a analytický software a s tím související produkty i služby.

Reklama

Související články

Stopka od Twitteru? Hackeři ji rychle obešli

Na pouhý jeden den se na Twitteru odmlčel jeden z účtů hnutí Anonymous. Po stopce od provozovatelů sociální sítě si hackeři jednoduše založili úplně jiný účet...

Výběr článků

Načítám