Hlavní obsah

Hackeři vyhlásili Rusku válku, vyřazují z provozu jeden cíl za druhým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Válka mezi Ruskem a Ukrajinou nezuří pouze na jednotlivých frontách, ale také v kyberprostoru. Protiúder připravila ve čtvrtek ráno hackerská skupina Anonymous, která vyřadila z provozu hned několik cílů v Rusku.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

Hackeři využili útok typu DDoS (Distributed Denial of Service), který má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Ukrajina čelí rozsáhlému kybernetickému útoku. Opět

Bezpečnost

Přesně tímto způsobem vyřadili opakovaně z provozu webové stránky stanice RT, dříve známé jako Russia Today. Ta podle jejich prohlášení „šíří ruskou vládní propagandu“. Více než čtvrtina IP adres, která byla k útoku použita, pocházela ze Spojených států.

Útok navíc nebyl ojedinělý, jak hackeři jasně uvedli na Twitteru: „Celá skupina Anonymous je oficiálně v kybernetické válce proti ruské vládě.“

Podle serveru ABC News byly vyřazeny z provozu také weby Kremlu, ruské vlády a weby ruského ministerstva obrany.

Hackerské útoky na Ukrajinu

Hackeři z Anonymous tak použili stejný typ útoku, jakému v posledních týdnech čelily také ukrajinské úřady a instituce – v pondělí DDoS útoky vyřadily z provozu weby vlády, parlamentu, ministerstva zahraničí či některých bank.

Původ kyberútoku na Ukrajinu zatím není zřejmý, ale Kyjev i západní činitelé opakovaně uvedli, že za těmito útoky stojí Moskva. A to ještě předtím, než Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Za hackerskými útoky na Ukrajinu nestojíme, odmítlo Rusko obvinění Spojených států

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám