Hlavní obsah

USA varují svoje armádní dodavatele před Ruskem podporovanými kyberútoky

Washington

Americké bezpečnostní agentury ve středu vydaly varování před kybernetickými útoky s možnou ruskou podporou pro dodavatele americké armády. Federální úřad pro vyšetřování (FBI), Národní agentura pro bezpečnost (NSA) a agentura pro kybernetickou bezpečnost CISA uvedly, že podobnou aktivitu zaznamenaly už v posledních dvou letech. Hackerům se v některých případech podařilo získat citlivé informace o vývoji a nasazování nových zbraní.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Toto pokračující pronikání jim poskytuje významný vhled do časových plánů vývoje a nasazování amerických zbraňových platforem, specifikací vozidel a plánů komunikační infrastruktury a výpočetní techniky,” uvedly agentury a vyzvaly všechny dodavatele disponující utajovanými informacemi, aby u sebe zavedli doporučovaná protiopatření nehledě na to, zda byli v minulosti cílem útoku.

Varování přišlo nedlouho po dosud největším DDoS útoku (Distributed Denial of Service) na ukrajinské státní banky a weby, které přišly z IP adres z Ruska, Číny, Uzbekistánu a České republiky.

Největší kybernetický útok na Ukrajinu. Použity byly IP adresy i z Česka

Bezpečnost

Útok DDoS má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Bílý dům ve středu večer uvedl, že zatím nedokáže přesně určit, kdo je za tuto akci zodpovědný. V Kyjevě však panuje podezření, že za ním stojí Rusko.

Ukrajina z podobných aktivit vinila Moskvu již v minulosti. V oblasti navíc momentálně dál trvá mimořádné napětí, Rusko shromažďuje u ukrajinských hranic přes 100 000 vojáků a západní země tvrdí, že každým dnem mohou vtrhnout na Ukrajinu. Moskva to však popírá a tvrdí, že na západě panuje hysterie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám