Hlavní obsah

Hackeři odtajnili ruské „řezníky“ z Buče. Zveřejnili jména, pasy i hodnosti

– Buča/Moskva • Aktualizováno

Hackeři z hnutí Anonymous zveřejnili podrobný seznam ruských vojáků, kteří okupovali Buču na konci března. Podle hackerů jsou právě tito „řezníci“ zodpovědní za masakr civilistů z tohoto ukrajinského města. Uživatelé Twitteru začali sami pátrat po totožnosti okupantů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistůVideo: Reuters

 
Článek

„Tady je seznam ruské armády, která byla dislokovaná v Buči,“ uvedli hackeři na Twitteru s tím, že v seznamu jsou „jména, hodnosti i údaje o pasech Rusů sloužících v 64. motostřelecké brigádě, která obsadila Buču před 31. březnem“.

Dokument si z Twitteru může stáhnout kdokoliv.

Ke zprávě na Twitteru zároveň připojili odkaz na stažení PDF dokumentu, aby údaje o ruských „řeznících“ mohl stáhnout kdokoliv.

Ten má celkem 87 stránek, přičemž údaje o všech ruských vojácích jsou rozřazeny do přehledné tabulky. Celkem je v ní 1648 vojenských záznamů.

Deník New York Times zveřejnil satelitní záběry ukrajinské Buči před a po ruské invazi. Na záběrech jsou jasně vidět mrtvá těla v ulicích města už 19. března, tedy v době, kdy ruští okupanti měli město stále pod kontrolou.

Jak se hackeři z hnutí Anonymous k dokumentu dostali, zatím neprozradili. Ověřit pravost dat z dalšího nezávislého zdroje není možné.

Uživatelé na Twitteru se ale sami pustili do mravenčí práce a začali podle zveřejněného seznamu dohledávat ruské vojáky a zveřejňovat jejich fotografie, které získali prostřednictvím sociálních sítí, ale například i fotek přímo z ukrajinských bojišť.

Uživatelé Twitteru sami dohledávají vojáky, kteří jsou zodpovědní za masakr v Buči.

Hackeři volají po vendetě

Bezprostředně po masakru v Buči hackeři vyzvali k vendetě. „Anonymous neodpouští a nezapomíná.

Brutalitu vůči civilistům v Buči nelze odpustit a nebude zapomenuta. Bratři a sestry, nyní je čas zintenzivnit útoky na Putina a všechny válečné zločince, dokud nebude dosaženo spravedlnosti,“ uvedli hackeři na Twitteru.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil BučuVideo: AP

Podobných výzev je přitom na sociálních sítích nepočítaně.

„Je to genocida, Putin musí být zastaven hned teď!“ burcoval jeden z dalších hackerských účtů, který se hlásí k hnutí Anonymous. Jak přesně by měla vendeta za masakr civilistů v Buči vypadat, hackeři zatím neprozradili.

Foto: Stringer, Reuters

Tělo u rezidenční čtvrti v Buči

Během pondělí hackeři opakovaně vyzvali nadnárodní společnosti, které stále ještě působí v Rusku, aby ukončili své podnikatelské aktivity – v opačném případě se stanou terčem jejich útoků.

„Jaké další důkazy potřebují nadnárodní společnosti, které v Rusku stále dělají ‚krvavé obchody‘? Pokud je pro vás obtížné opustit okamžitě Rusko, pak pro nás bude snadné vás zapojit do kampaně #OpRussia,“ varovali hackeři na Twitteru.

Hackeři zveřejnili seznam společností, které stále ještě podnikají v Rusku.

Právě hashtagem #OpRussia se označují příspěvky týkající se kybernetických útoků proti ruským cílům.

Mezi tyto společnosti patří přední technologičtí giganti, ale například i aerolinky. Z těch známějších je řeč například o firmách Lenovo, Acer, Asus, Atos, Check Point, Emirates Airlines, Huawei, Kery Group, Metro AG, MSI, Raiffeisen Bank, Ritter Sport, Turkish Airlines, Tencent či Xiaomi.

Krvavé obchody v Rusku pokračují. Hackeři chtějí zničit technologické giganty i aerolinky

Bezpečnost

Masakr v Buči

První záběry z ulic Buče obletěly svět už v pátek, stalo se tak krátce po osvobození města ukrajinskými silami.

Během víkendu byly zveřejněny další fotografie a nahrávky dokumentující ruské zacházení s civilisty. Podle starosty Anatolije Fedoruka musely být pohřbeny do masového hrobu stovky lidí.

Ruská strana se snaží obvinění rozporovat. Tvrdí třeba, že její jednotky opustily Buču ještě 30. března a těla mrtvých se objevila až o čtyři dny později.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Bezvládné tělo muže s rukama svázanýma za zády v Buči.

Ruská tvrzení o masakru v Buči nesedí

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám