Hlavní obsah

Zdražování nám Vánoce nezkazí, tvrdí Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou ekonomikou už několik měsíců rezonuje růst cen. Zdražuje prakticky všechno. Vyšší ceny mají pochopitelně vliv i na finanční situaci českých domácností, ovšem šest lidí z deseti se kvůli tomu nemíní na Vánoce nijak uskromňovat.

Foto: Profimedia.cz

Ke štědrovečernímu stolu letos zasednou Češi tradičně ve společnosti svých nejbližších, nejčastěji ve třech či čtyřech.

Článek

Jak ukázal aktuální průzkum agentury Perfect Crowd pro Generali Českou pojišťovnu, Češi si chtějí nadcházející vánoční svátky především užít. Naprostá většina lidí (59 procent) si dopřeje Vánoce bez omezení. Cítí to tak především mladí ve věku 18 až 35 let (98 procent) a senioři (63 procent).

Život rodin zdraží měsíčně o tisíce

Ekonomika

Dražší benzín Čechy od cest neodradí

I přes výrazný meziroční nárůst cen pohonných hmot, silnice v Česku v období Vánoc rozhodně prázdné nezůstanou. Vyšší ceny benzínu či nafty v žádném případě neodradí více než tři pětiny Čechů od cest autem za nákupy, příbuznými či přáteli.

„Je vysoce pravděpodobné, že na vánoční svátky bude na domácích silnicích rušno. Je proto vhodné připomenout si základní fakta o svém vlastním autopojištění a uložit si do telefonu kontakt na asistenční službu. Každoročně v našich statistikách vidíme, že zvlášť kombinace spěchu a špatného počasí přináší zvýšené množství nehod,“ upozornil Tomáš Kabele z Generali České pojišťovny.

Ani vyšší ceny potravin nebudou mít vliv na to, aby se téměř dvě třetiny Čechů omezovaly při jejich nákupu. Na druhou stranu více než čtvrtina lidí své výdaje za nákupy dobrot přeci jen přiškrtí, každý jedenáctý tak učiní zcela jistě.

Baterky máme dobité

Téměř dva roky trvající pandemie koronaviru se podepisuje i na psychickém zdraví mnohých z nás. Průzkum proto také zjišťoval, jak  moc mají lidé „vybité“ baterky.

Jak se nenechat vystresovat nadcházejícími Vánocemi

Vánoce

„Využili jsme metafory s baterií u telefonu. Lidé měli určovat, na kolik procent se cítí nabití. Tři čtvrtiny respondentů uvedly, že se cítí být před svátky nabití na 60 až 80 procent své energetické kapacity. To považujeme za dobrou a také povzbudivou zprávu,“ doplnila Markéta Filová z Generali České pojišťovny.

A co dělá lidem během vánočních svátků největší radost? Více než čtyři pětiny (84 procent) potěší dobré jídlo, zhruba stejný počet pak setkávání s blízkými. Tři čtvrtiny lidí si užívají, že mohou čerpat volno.

Co ale Čechům náladu rozhodně pokazí, je epidemická (67 procent) a politická (61 procent) situace.

Štědrý večer nejčastěji ve třech či čtyřech

Ke štědrovečernímu stolu letos zasednou Češi tradičně ve společnosti svých nejbližších, nejčastěji ve třech (23 procent) nebo čtyřech (22 procent) lidech.

Každý sedmý Čech bude večeřet jen s jedním nejbližším.

Tři čtvrtiny respondentů stráví sváteční večer ve stejném počtu jako v loňském roce, u 15 procent dotázaných bude lidí více, u deseti procent naopak méně.

Pokud by se měli lidé v něčem omezit, něčeho se během svátečních vánočních dnů vzdát, byly by to návštěvy restaurací a sportovních či kulturních akcí. Naopak rodina, přátelé a tradice patří k tomu, co má pro Čechy největší význam ve spojitosti s vánočními svátky, v této souvislosti deklarují, že žádná omezení neplánují.

Ženy darují radost, muži něco praktického

Češi pod stromečkem najdou jak dárky praktické (jejich dárci budou především muži), tak dárky pro radost (darovat je chystají především ženy).

Jste připraveni na čas dárků? Inspirujte se!

Tipy a trendy

A na co se mohou lidé těšit? Pomyslným vítězem je kosmetika (46 procent), oblečení (38 procent), knihy (34 procent) a peníze (22 procent). Dárek ve formě zážitku se pak pod stromečkem objeví v 10 procentech případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám