Hlavní obsah

Jak se nenechat vystresovat nadcházejícími Vánocemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční svátky patří k těm nejdelším a také nejdůležitějším. Pro mnoho lidí ale předznamenávají stres, který je spojený s nákupem dárků, rodinnými oslavami i přípravou jídla. K dobré náladě nepřidávají ani neustále se měnící protiepidemická nařízení a omezení. Jak se oprostit od negativních pocitů a užít si letošní Vánoce se vším všudy?

Foto: Profimedia.cz

Vánoce znamenají pro mnoho lidí stres.

Článek

Neustálé zdražování, tlak obchodních center na nákupy, ale také strach o naše nejbližší. Letošní Vánoce budou v mnohém složité a není divu, že mnoho lidí v současné době trpí úzkostmi. Je ale rozumné předpokládat to nejhorší dříve, než se to doopravdy stane?

Římský filozof Seneca kdysi pronesl: „Kdo trpí dříve, než je nutné, trpí více, než je nutné.“ A uhodil tím hřebíček na hlavičku. Ostatně ke stejnému výsledku došli i vědci.

V sérii experimentů pod vedením Sarit Golubové na City University New York totiž vyšlo najevo, že lidé, kteří předpokládali, že u zkoušek dopadnou špatně, zažili daleko více stresu při čekání na výsledky než ti, kteří věřili v dobrý konec. Výsledky zkoušek u obou skupin lidí navíc byly srovnatelné. To znamená, že předvídání vlastních potíží je špatnou strategií pro maximalizaci pozitivního účinku.

Jak udělat dítěti krásné Vánoce a nezkrachovat

Podcasty a pořady

Pokud se ale nemůžete oprostit od špatných myšlenek na základě minulých zkušeností, vědci doporučují, abyste vyzkoušeli nepředpovídat důsledky vůbec. Spíše než předvídat radí soustředit se na daný okamžik a užít si ho.

To samozřejmě ale neznamená, že nemůžete plánovat. Naopak. Můžete toho udělat hodně dopředu, abyste měli tentokrát Vánoce opravdu pod kontrolou. Čím začít?

Začněte s nákupy včas

„Výrobní a přepravní infrastruktura je komplikovaná, takže jakýkoliv zádrhel má dominový efekt. Nakupování dárků na poslední chvíli proto nepřipadá v úvahu. Důvodem jsou dlouhé dodací lhůty, a především nejrůznější výzvy, kterým maloobchodníci čelí, i když mají věci na skladě,“ říká expertka Kristin McGrathová pro Huffington Post. Začít nakupovat brzo je proto klíčové.

Naplánujte si sváteční menu

Naplánujte si dopředu, co budete vařit. Můžete vsadit na nový recept, ale spolehlivější je udělat vaši oblíbenou klasiku, ve které jste si jisté. Odpadnou tím stresy ohledně toho, jak by nový recept skutečně dopadl.

Proč byste neměli s nákupem vánočních dárků otálet

Vánoce

Ideální je také se domluvit například s příbuznými a jednotlivé chody na jídelníčku si rozdělit. Babička může připravit cukroví, švagr zase bramborový salát. Není ostuda si nechat pomoct. Naopak, díky tomu získají vaše Vánoce nový rodinný rozměr.

Buďte k sobě laskaví

Posledním a zároveň nejdůležitějším bodem je laskavost, a to hlavně ke své osobě. Pamatujte na to, že Vánoce nemusí být dokonalé a spokojení mají být všichni včetně vás.

V případě, že bojujete s pracovním vyčerpáním, naordinujte si klid a omezte setkávání na minimum. Uvidíte, že vaši nejbližší to pochopí a rádi vám pomohou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám