Hlavní obsah

Zájem o státní půjčky k bydlení vzrostl

Až 600 tisíc korun na rekonstrukci, dva miliony na koupi bytu či družstevního podílu, nebo až 2,4 milionu na pořízení rodinného domku si mohou levně od státu půjčit mladé rodiny, kde alespoň jednomu z rodičů je do 40 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Úroková sazba činí jedno procento, je tedy zhruba poloviční proti průměrné tržní. Žádosti v novém programu lidé podávají od půli ledna.

„Během tří měsíců fungování programu Vlastní bydlení, který navázal na Půjčky pro mladé a rozšířil jeho možnosti, už bylo přijato na 190 žádostí. Bez ohledu na koronakrizi je tedy zájem mnohem větší než předchozím v roce,“ řekl Právu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Během tří měsíců programu Vlastní bydlení bylo přijato na 190 žádostí
Vilém Frček, MMR

Lidé zatím letos požádali o úvěry ve výši 259 milionů korun.

Za celý rok bylo podáno 196 žádostí. Jen menší část byla zamítnuta, nakonec se uzavřelo 171 smluv dohromady za 207 milionů. Zato o rok dříve na půjčky dosáhlo 372 rodin, to ale šlo zčásti o žádosti z roku 2018, kdy byl program v srpnu spuštěn.

Počáteční zájem byl tehdy větší, večer před prvním dnem stály před pobočkami Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) v Praze a Olomouci fronty. V původním programu byl věk omezen 36 lety, na byt šlo půjčit 1,2 milionu, na dům dva miliony a na rekonstrukci do 300 tisíc korun.

Za poklesem zájmu v letech 2019 a 2020 stála podle analytiků slabá propagace, zlevnění komerčních hypoték i zdražování nemovitostí. I když měla rodina určité úspory, byt pod dva miliony v Praze či Brně nesehnala. Na sídlišti v menším městě v regionech, jako jsou severní Čechy nebo severní Morava ovšem ano.

Jaké jsou nově podmínky
Věková hranice do 40 let
Úvěr na modernizaci 50 až 600 tisíc korun
Úvěr na rodinný dům až 2,4 milionu korun
Úvěr na byt nebo družstevní podíl až 2 miliony korun

Státní půjčku nejde kombinovat s hypotékou od banky, protože byt jako zástava je psán na státní fond. Lze ale využít jiný typ úvěru bez ručení nemovitostí, ten však bývá dražší.

Jen zlomek proti hypotékám

„Program lze označit za nesystémové řešení, které v lepším případě pomůže nižším stovkám mladých lidí, které mají v současné době problém při pořizování vlastního bydlení,“ soudí o programu hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka. Dodal, že pro žadatele je v programu připraveno 530 milionů korun, což naznačuje, že ambice nejsou příliš vysoké.

„V individuálních případech může program samozřejmě pomoci a přeji si, aby to tak bylo. Celkový dopad na trh úvěrů na bydlení, který přesahuje 200 miliard korun ročně, bude ale zanedbatelný,“ podotkl Peterka.

Zlevňování hypoték je konec, banky zvyšují úroky

Finance

V programu Vlastní bydlení mohou žádat i bezdětní manželé nebo registrovaní partneři. U žadatelů, kteří nejsou manželé, je podmínkou dítě do 15 let.

Splatnost úvěru je maximálně deset let při modernizaci a 20 let na pořízení obydlí. Úroková sazba se sníží o 0,2 procenta za každé dítě do 15 let, o které žadatel trvale pečuje, minimálně však činí jedno procento.

Pojištění proti živelním pohromám je požadováno pouze u rodinného domu, původně bylo i u bytu.

Žádost se podává u Státního fondu podpory investic (SFPI), který vznikl loni v létě přejmenováním a rozšířením působnosti Státní fondu rozvoje bydlení (SFRB).

Reklama

Výběr článků

Načítám