Hlavní obsah

Zlevňování hypoték je konec, banky zvyšují úroky

Téměř rok trvající pád hypotečních úrokových sazeb je minulostí. První banky se pustily do zdražování hypoték. Sazby již zvýšily Moneta Money Bank, mBank i UniCredit Bank, od 8. března hypotéky zdražila i skupina ČSOB, jejíž součástí je Hypoteční banka. Další redakcí oslovené banky růst sazeb v následujícím období nevylučují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi vzali v loňském roce hypoteční banky útokem. Sjednali si hypoteční úvěry v celkovém objemu 254 miliard korun, což byla nejvyšší částka v historii. Pozadu nezůstaly ani stavební spořitelny, které v roce 2020 poskytly úvěry na bydlení celkem za 65,4 miliardy korun.

Rekord padl, Češi si vzali hypotéky za 254 miliard korun

Finance

Zájmu o hypotéky nahrávaly nízké úrokové sazby, které od počátku loňského druhého čtvrtletí postupně klesaly až pod dvouprocentní hranici. Nejlevnější za poslední čtyři roky pak byly hypotéky ještě na počátku letošního roku, kdy se podle ukazatele Fincentrum Hypoindex průměrná úroková sazba dostala na hodnotu 1,94 procenta.

Hypotéky ještě překvapivě zlevnily

Finance

Zdražování hypoték je zatím mírné

Zlevňování hypoték je však konec, první banky již začaly zvedat úrokové sazby, zatím jen mírně, o 0,1 až 0,2 procentního bodu.

Ke zdražení, letos již podruhé, přistoupila Moneta. V únoru zvedla sazby o 0,1 procentního bodu. „V případě hypoték na bydlení začínáme na sazbě od 1,89 procenta,” uvedla pro Právo mluvčí Zuzana Filipová.

Tuto sazbu může klient získat, pokud si zároveň sjedná pojištění schopnosti splácet. U fixací na jeden rok až pět let dosáhne na sazbu 2,09 procenta, u delších fixací pak na 2,34 procenta (fixace sedm let) či 2,44 procenta (fixace 10 let).

Češi se teď musí připravit na zdražování hypoték, které může trvat i léta
Lukáš Kovanda, ekonom

O 0,1 procentního bodu navýšily své sazby v únoru i mBank a UniCredit Bank.

„Úroková sazba u hypoték s fixací na pět let do 80 procent LTV je nyní 1,74 procenta, původně byla 1,64 procenta,” upřesnil pro Právo mluvčí mBank Štěpán Dlouhý.

V UniCredit Bank může klient nyní dosáhnout na sazbu 1,79 procenta u tříleté fixace, u fixace na pět let pak na 1,89 procenta. Úroková sazba u delších fixací však již překračuje dvouprocentní hranici (2,09 procenta na sedm let, 2,29 procenta na 10 let).

V březnu zdražuje skupina ČSOB

Od pondělí 8. března přistoupila ke zdražení svých úvěrů na bydlení i skupina ČSOB, jejímiž členy jsou také Hypoteční banka a Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS).

„Sazby vzrostou u hypotečních úvěrů se 70 % LTV o 0,1 procenta, u 80 % LTV o 0,2 procenta. ČMSS zvyšuje sazby u zajištěných meziúvěrů ze stavebního spoření o 0,1 procenta. Např. hypotéku s LTV 80 % a pětiletou fixací získáte se sazbou 2,29 procenta. Úrokové sazby zajištěných meziúvěrů od ČMSS začínají na 1,69 procenta, nezajištěný meziúvěr lze získat se sazbou 3,5 procenta,” uvedla ČSOB ve své tiskové zprávě.

„Rozhodli jsme se reagovat na rostoucí cenu zdrojů, která stoupá již několik měsíců. Sazby jsme dlouho drželi na dně a teď přistupujeme k velmi mírnému zdražení,“ vysvětlila tisková mluvčí Andrea Vokálová.

U hypoték se teď vyplatí delší fixace úrokové sazby

Finance

Další banky zatím vyčkávají

Na zdražení svých hypoték je připravena i Raiffeisenbank. „O úpravě sazeb uvažujeme, u krátkých fixací zvýšení o 0,1 procentního bodu a o 0,2 procentního bodu u fixací od sedmi let a delších. Nicméně zatím vyčkáváme, jak se zachová trh,” uvedla pro Právo mluvčí banky Petra Kopecká.

Podobný „vyčkávací” postoj zaujaly i další banky. „V tuto chvíli zvýšení sazeb na stole nemáme. Nemohu to však v dalším období vyloučit. Obecně se totiž očekává, že sazby na hypotečním trhu začnou růst, a my trh pozorně sledujeme,” řekla Právu mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

„Vývoj ceny peněz na mezibankovním trhu sledujeme a situaci analyzujeme. Vzhledem k tomu, že sazby hypotečních úvěrů jsou na velmi nízké úrovni, bylo by za standardních podmínek možné očekávat jejich mírný růst,” vyjádřil se pro Právo mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

„Situaci na hypotečním trhu nadále bedlivě sledujeme a nevylučujeme, že v dohledné době přistoupíme ke zvýšení úrokových sazeb u úvěrů na bydlení,” uvedl Lukáš Kropík, mluvčí České spořitelny.

Ekonom: Zdražování může trvat i léta

Podle ekonoma Lukáše Kovandy takřka roční období zlevňování hypoték končí.

„Češi se teď musí připravit na jejich zdražování, které může trvat i léta. Zejména, pokud se v nadcházející době projeví inflace citelně, půjdou poměrně rychle nahoru také úrokové sazby, včetně těch hypotečních. Forwardoví obchodníci nyní sázejí na to, že Česká národní banka zvýší svoji základní sazbu hned čtyřikrát během následujícího půldruhého roku. Takový vývoj by se projevil také právě znatelným zdražením hypoték,” uvedl Kovanda.

Reklama

Související články

Hypotéky zřejmě podraží

Úrokové sazby v Česku letos nejspíš porostou. Sazby hypoték sice koncem loňského roku ještě stagnovaly kolem dvou procent, většina ekonomů ale předpokládá, že...

Výběr článků

Načítám