Hlavní obsah

Zadali jste při koupi dálniční známky špatnou SPZ? Peníze vám vrátí

Už by mělo být možné, aby lidé, kteří při koupi elektronické dálniční známky udělali chybu při vyplnění SPZ nebo země registrace vozidla, dostali své peníze zpět.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vratku bude možné nárokovat zpětně od začátku prodeje dálničních známek. Právu to řekl Martin Opatrný, mluvčí státního podniku Cendis, který má dálniční e-známky na starosti.

K řešení problémů u plateb za elektronické dálniční známky vyzval ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Podle něj není možné získat zaplacené peníze při nesprávně zvolené registrační značce zpět, zpětně ani nelze zadanou registrační značku opravit.

Kolik stojí dálniční známka
PlatnostBenzín, nafta, LPGCNG, biometanElektromobily, hybridy
Roční1500 Kč750 Kč0 Kč
30 dní440 Kč220 Kč0 Kč
10 dní310 Kč155 Kč0 Kč

Podle Opatrného se vrácení peněz plánuje již několik týdnů. „Pokud koupíte známku na neexistující SPZ, tak je jasné, že to nemůže nikdo zneužívat. Podobně u vozů, kde dobře vyplníte SPZ, a pro zemi registrace vozidla omylem zakliknete jinou zemi než Česko. Stalo se nám třeba, že tam někdo zaklikl Džibutsko,“ prohlásil. V případě takových chyb bude možné žádat peníze zpět.

Pokud SPZ existuje, nic nedostanete

Pokud jste ale zaplatili za existující SPZ, která nenáleží vašemu autu, peníze nedostanete.

„Nevíme, zda je to omyl, nebo to kupujete zaměstnanci, je to dárek manželce a podobně. Je nemožné prokázat, že se jednalo o omyl, a nikoli záměr. Může docházet ke zneužívání systémů,“ vysvětlil Opatrný.

Lidé si už koupili téměř dva miliony ročních známek
Elektronické známky od letošního roku nahradily papírové kupony. Jsou vázány na poznávací značky aut, není už tak nutné je lepit na přední sklo vozidla.
Novinkou je také klouzavá platnost nových ročních vinět.
Řidiči si mohou předem nastavit platnost známky od přesně vybraného data na následujících 365 dní bez ohledu na kalendářní rok.
Do začátku dubna si lidé podle státního podniku Cendis pořídili 1,925 milionu ročních známek, přes 70 tisíc měsíčních a 260 tisíc desetidenních známek.

Opatrný odmítl Křečkovo tvrzení, že nelze zpětně zadanou SPZ opravit. Údaje je podle něho možné opravit před začátkem platnosti známky. Je to možné udělat jednou, stejně tak lze jednou posunout začátek platnosti známky.

Myšlenka, aby nebylo možné neexistující SPZ ani při koupi zadat, je podle Opatrného dobrá, ale nelze ji realizovat. „Byli bychom rádi, kdyby to systém mohl dělat. On to ale z legislativních důvodů nemůže. Systém elektronické dálniční známky nemá oprávnění nahlížet do registru vozidel a značku sám nemůže kontrolovat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám