Hlavní obsah

Vyšší plat, ale i neshody se šéfem stojí nejčastěji za změnou práce

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Česku je stále na velmi nízké úrovni, lidé tak nejsou tolik svazování strachem o práci a k případné změně zaměstnání proto přistupují na základě vlastních priorit. Nejčastějším důvodem pro změnu jsou peníze, ovšem také neshody se šéfem nebo s kolegy.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Důvody, proč Češi naposledy měnili práci

Článek

Jak ukázala anketa společnosti Profesia, české zaměstnance ke změně práce stále nejvíce motivuje vyšší plat, který mu v nové firmě nabídnou. Práci kvůli penězům tak změnila více než třetina dotázaných.

Ovšem pro Čechy jsou motivující i další důvody. Nedobrá situace na pracovišti, která vede k neshodám se šéfem či kolegy, byla příčinou odchodu a hledání nového zaměstnání pro více než pětinu lidí. Zhruba stejný počet pak zatoužil po změně, a proto se porozhlédl po novém místě.

Česko má stále nejnižší nezaměstnanost v EU

Ekonomika

Kvůli dojíždění a dále pak lepší možnosti kariérního růstu vyměnil zaměstnání zhruba stejný počet Čechů, každý desátý.

Fluktuace výrazně vzrostla

Obecná míra fluktuace vloni výrazně vzrostla a dosáhla téměř 20 procent. Mezi zaměstnanci, kteří nejčastěji mění práci, jsou hlavně zástupci mladé generace, nejvyšší podíl (30 procent) mají lidé ve věku od 25 do 34 let a tradičně také ti nejmladší ve věku 18 až 24 let (27 procent).

Mladé láká kariéra, starší jistota

Finance

„Jde tedy zejména o lidi, kteří získali nějaké zkušenosti, a ty chtějí zhodnotit u nového zaměstnavatele, jenž jim nabídne lepší finanční ohodnocení nebo kariérní příležitost. Kromě segmentů s tradičně vysokou fluktuací, jako jsou gastronomické služby a hotelnictví, vykazují vysokou míru fluktuace také obory marketing a PR, právo a legislativa nebo lidské zdroje a personalistika,“ doplnil Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz

Cestovat za prací se lidem nechce

„Ochota dojíždět nebo stěhovat se za prací byla u Čechů vždy poměrně nízká, a současná rekordně nízká nezaměstnanost tento trend ještě prohlubuje. Nedávný průzkum ukázal, že lidé by chtěli do práce dojíždět méně než 30 minut a s délkou dojíždění není spokojena třetina zaměstnanců,” upozornil Novák.

Dojíždět za prací se lidem moc nechce

Ekonomika

Anketa

Uvažujete o změně práce?
Ano
51,5 %
Ne
48,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2582 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výše mzdy stojí nejčastěji za změnou práce

Současný stav na pracovním trhu možnostem najít si lépe placenou práci dost nahrává. Lidí je nedostatek a firmy tak slibují krom jiného i zajímavé ohodnocení....

Mladé láká kariéra, starší jistota

„Rok mě ve firmě nepovýšili, výrazně mi ani nezvedli plat, takže odcházím, nemá to smysl. Je to pro mě neperspektivní firma,“ tvrdí dvaadvacetiletý disponent...

Výběr článků

Načítám