Hlavní obsah

Česko má stále nejnižší nezaměstnanost v EU

Novinky, bož

Nezaměstnanost v Evropské unii (EU) činila v listopadu 2019 6,3 procenta, informoval Eurostat. To je o 0,3 procentního bodu méně než o rok dříve. Navíc jde o nejnižší hodnotu od ledna 2000, kdy Eurostat nezaměstnanost v EU měří. Nejnižší nezaměstnaností z celé osmadvacítky se i nadále mohou chlubit Češi před Němci a Poláky.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost ve vybraných zemích EU

Článek

Průměrná nezaměstnanost v zemích platících eurem v listopadu činila 7,5 procenta. O rok dříve to bylo 7,9 procenta.

Nejnižší nezaměstnanost v celé osmadvacítce opět zaznamenalo Česko, a sice 2,2 procenta. V Německu je bez práce 3,1 procenta práceschopné populace a v Polsku 3,2 procenta.

Naopak s nejvyšší nezaměstnaností se dlouhodobě potýkají v Řecku (16,8 procenta) a Španělsku (14,1 procenta).

Nezaměstnanost se zvýšila

Ekonomika

Meziročně nezaměstnanost poklesla ve 20 z 28 členských států. V Nizozemsku a Portugalsku zůstala na stejné úrovni, zatímco v dalších šesti státech se zvýšila. Mezi těmito státy je i Česko, kde došlo k nárůstu ze 2 na 2,2 procenta, což je však stále rekordně nízká úroveň.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám