Hlavní obsah

V důchodu nám peníze nebudou stačit, bojí se tři čtvrtiny Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři ze čtyř Čechů mají obavy ze svého finančního zajištění, až budou v penzi. Dvě třetiny lidí si proto raději spoří, nejčastěji pak pomocí penzijního spoření, uzavřel si ho každý druhý. Třetina lidí má na důchod peníze uložené na spořicím či běžném účtu.

Foto: Novinky

Očekávaná měsíční částka na důchod.

Článek

Třetina lidí si na penzi žádné peníze neodkládá, ukázal průzkum agentury Ipsos pro ČSOB Penzijní společnost. Buď se spoléhají na rodinu, že se o ně postará, či například předpokládají, že jim postačí důchod od státu. Polovina z těch, co nespoří, si teprve plánuje nějaký produkt sjednat.

Otálet se spořením, či se dokonce spoléhat na to, že starobní důchod pokryje všechny vaše potřeby, je hodně krátkozraké. V průměru činí totiž penze od státu jen více než dvě pětiny čisté mzdy. Finanční experti proto doporučují začít spořit co nejdříve.

Odchodem do penze se připravte na výrazný propad příjmů

Finance

O včasném spoření na penzi jsou přesvědčeni i Češi. Více než dvě třetiny dotázaných si myslí, že na důchod je nejlepší začít spořit nejpozději ve 30 letech.

Průměrný důchod stačit nebude

„Průměrný důchod dosáhne v roce 2022 díky několika valorizacím 17 242 korun. To je ale pouze na nižší hranici toho, s čím Češi počítají, že si v důchodu vystačí,“ upozornil Václav Lokaj z ČSOB Penzijní společnosti.

Průzkum ukázal, že tři ze čtyř oslovených už nyní mají obavy, zda to s úsporami či penzí vůbec v důchodu zvládnou. Je třeba se připravit na to, že průměrná doba, kterou člověk v důchodu stráví, dosahuje kolem 25 let.

Průměrný důchod dosáhne v roce 2022 díky několika valorizacím 17 242 korun
Václav Lokaj, ČSOB Penziní společnost

A kolik si Češi představují, že budou každý měsíc na pokrytí svých potřeb potřebovat? „Přes 46 procent lidí bude v důchodu potřebovat přes 20 tisíc korun měsíčně. Na tuto úroveň ale důchody v dohledné době nevystoupají, a to i kvůli současné finanční situaci ovlivněné inflací, růstem cen energií a konfliktem na Ukrajině,“ uvedl Lokaj.

Pouze tři lidé ze sta očekávají, že jim bude stačit částka do 10 tisíc korun, každý sedmý pak předpokládá, že si vystačí s 10 tisíci až 15 tisíci korunami. Nejčastěji zmiňovanou sumou bylo 15 tisíc až 20 tisíc korun, což zmínila více než třetina Čechů.

Polovina Čechů si na penzi naspoří do půl milionu, chtěli by alespoň dvakrát tolik

Finance

Dvě třetiny se na důchod aktivně připravují

Nejoblíbenějším produktem, jímž se dvě třetiny lidí na penzi připravují, je penzijní spoření, které má sjednané každý druhý, a dokonce více než tři pětiny lidí starších 35 let. Jen třetině lidí na tento produkt přispívá zaměstnavatel.

Třetina Čechů si peníze na stáří ukládá na běžném nebo spořicím účtu a čtvrtina respondentů má životní pojištění.

ČSSZ testuje on-line kalkulačku pro výpočet termínu a výše budoucí penze

Domácí

Anketa

Kolik očekávate, že budete v důchodu měsíčně potřebovat peněz?
Do 10 tisíc Kč
2,3 %
10 až 15 tisíc Kč
4,1 %
15 až 20 tisíc Kč
15,9 %
20 až 25 tisíc Kč
45,4 %
25 až 30 tisíc Kč
15,6 %
30 až 40 tisíc Kč
6,6 %
Více než 40 tisíc Kč
10,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4716 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám