Hlavní obsah

Stát by měl lidem pomoct při koupi vlastního bydlení, myslí si Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi preferují vlastní bydlení před nájemním. V poslední době se však pro mnohé z nich stává nedosažitelným. Ceny nemovitostí rostou, a dle predikcí mnohých odborníků porostou i nadále. Čtyři pětiny Čechů se proto domnívají, že by měl při pořizování vlastního bydlení podat pomocnou ruku stát.

Foto: Profimedia.cz

Stát podporuje mladé rodiny prostřednictvím programu Vlastní bydlení, půjčí jim za výhodný úrok až 2,4 milionu korun.

Článek

Tři čtvrtiny Čechů dotázaných v aktuálním průzkumu Sberbank si myslí, že se vlastní bydlení pomalu stává nedosažitelným luxusem. Vysoké ceny nemovitostí mnohým znemožňují dosáhnout na hypoteční úvěr. I proto si 80 procent dotázaných myslí, že by stát měl lidem při pořízení vlastního bydlení pomoci.

V současné době stát půjčí až 600 tisíc korun na rekonstrukci, dva miliony na koupi bytu či družstevního podílu a až 2,4 milionu na pořízení rodinného domku mladým rodinám, kde alespoň jednomu z rodičů je do 40 let. Úroková sazba činí jedno procento.

O státní půjčku na bydlení je možné nově žádat až do 40 let

Finance

Někteří odborníci tvrdili, že pandemie bude mít vliv na pokles cen nemovitostí, opak je pravdou. O dlouhodobém růstu cen je přesvědčena i naprostá většina populace (82 procent). I tak ale každý pátý Čech uvažuje o hypotéce, jejímž prostřednictvím by nákup nemovitosti financoval.

Levně koupit byt už dnes nelze prakticky vůbec nikde

Finance

„Současným trendem je růst cen nemovitostí i úrokových sazeb, přesto jsou stále na úrovni, kdy se vyplatí nemovitost na hypoteční úvěr pořídit, a to i vzhledem k výši inflace z důvodu investice,“ říká Radka Černá ze Sberbank s tím, že hypotéku aktuálně splácí 28 procent respondentů.

Byty od roku 1998 zdražily víc než čtyřikrát

Ekonomika

Češi fixují na deset i více let

Během pandemie se Češi naučili brát své závazky vážně, navíc jim vyhovuje jistota. Projevují totiž zvýšený zájem o fixaci úrokových sazeb na delší období.

Desetiletou a delší fixaci úrokové sazby považuje za ideální téměř třetina dotázaných (31 procent), hlavně pak mladší generace ve věku 18 až 26 let (37 procent). Pětiletou fixaci by volila třetina respondentů, obzvlášť lidé ve věku 36 až 44 let (40 procent).

U hypoték se teď vyplatí delší fixace úrokové sazby

Finance

S větší zodpovědností souvisí i úvahy o pojištění v případě nečekaných životních událostí, které mohou způsobit neschopnost plnění svých závazků. „Podle našeho průzkumu považují dvě třetiny respondentů za nezbytné pojištění proti neschopnosti splácet,“ doplnila Černá.

Banky zdražují hypotéky, sazby míří ke třem procentům

Finance

Home office přiměl Čechy k úpravám bydlení

Pandemie ovlivnila mnohé oblasti našeho života a podepsala se i na naší představě ideálního bydlení. Dlouhodobý pobyt mezi čtyřmi stěnami ukázal potřebu úprav či rekonstrukcí. I z toho důvodu uvažuje každý šestý až sedmý oslovený použít zamýšlenou hypotéku právě na rekonstrukci.

Češi přistavují a opravují o sto šest, úvěry na rekonstrukce frčí

Finance

Někteří se ale do úprav pustili již během pandemie. Průzkum ukázal, že čtvrtina oslovených tak učinila, aby se jim doma lépe žilo, 12 procent pak proto, aby se jim lépe pracovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám