Hlavní obsah

Průzkum: Češi před svými partnery své finance netají

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina Čechů doma se svými partnery mluví o financích naprosto otevřeně. Čtyři z pěti netají přesnou výši mzdy, více než polovina nedělá žádné tajnosti s útratami za své nákupy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

U příležitosti 15. ročníku Národního týdne manželství si společnost Provident nechala zpracovat průzkum o finanční nevěře mezi partnery. Vyplynul z něho jednoznačný závěr: Češi si finančně nevěrní nejsou.

Výši platu si doma řeknou

Jak průzkum ukázal, čtyři pětiny lidí s partnerem či partnerkou sdílejí, kolik vydělají, dále pak zhruba každý sedmý se svěří s alespoň přibližnou výší svého platu. Jen pět lidí ze sta ho skrývá před partnerem úplně. Informaci o tom, kolik berou, si pro sebe nechávají nejvíce lidé ve věku 45 až 53 let, naopak mladí do 26 let jsou k partnerům naprosto otevření.

Letos omezíme útraty a zvýšíme úspory, plánuje většina Čechů

Finance

„Je to moje osobní záležitost,” říkají nejčastěji ti, kteří před partnerem tají skutečnou výši svého platu. Dalším důvodem je i to, že je již partner v otázce financí zklamal a oni se raději tajením informací chrání. Někteří si schovávají finance bokem pro případ rozvodu.

Před nákupem se nejdřív poradí

Naprostá většina Čechů se před nákupem a s ním i souvisejícím utrácením doma poradí. Každý druhý oslovený v průzkumu uvedl, že se radí před nákupem jakékoliv věci, více než dvě pětiny řeší výši útraty pouze u dražších věcí (spotřebiče, automobil).

Padl další rekord, Češi loni utratili v e-shopech přes 200 miliard korun

Finance

Každý devátý pak někdy v minulosti zatajil před svojí druhou polovičkou nákup něčeho pro sebe (nová kabelka, sportovní vybavení). Plnou cenu nepřizná každý šestý muž a každá sedmá žena. Sedm procent žen občas novou věc schová do skříně a potom se tváří, že o tom manžel ví, ale nepamatuje si to. Tuto taktiku volí jen dvě procenta mužů.

Pokud jeden z manželů zatají utrácení, aniž by se s druhým poradil, téměř tři pětiny oslovených by to řešily debatou nad problémem a stanovením pravidel.  Každý osmý by to neřešil vůbec a každý desátý by v takové situaci přistoupil k oddělení bankovních účtů.

Anketa

Říkáte si se svým partnerem či partnerkou, kolik vyděláte?
Ano, můj partner/ka zná přesnou výši mého platu.
67,5 %
Ano, ale známe navzájem jen přibližnou částku.
16,9 %
Ne, to je soukromá věc a druhému do toho nic není.
15,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 397 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám