Hlavní obsah

Letos omezíme útraty a zvýšíme úspory, plánuje většina Čechů

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již několik dlouhých měsíců trvající pandemie koronaviru ovlivnila i finanční chování Čechů. Víc než polovina lidí vstupuje do letošního roku s obavami, zda vše finančně zvládnou. Cíl pro letošek je proto jasný - omezit výdaje a více spořit.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Současná finanční rezerva Čechů

Článek

Současná situace způsobená pandemií a jejím dopadem na ekonomiku vyvolává v nadpoloviční většině Čechů (53 procent) obavy, že v roce 2021 se finanční situace jejich rodiny zhorší, ukázal aktuální průzkum Equa bank.

Ve zlepšení své finanční situace v letošním roce věří jen zlomek Čechů, pouhých šest procent lidí. Ostatní pak doufají, že současná situace na ně nebude mít žádný dopad.

Lidé se bojí i toho, že přijdou o práci, větší obavy má v porovnání se situací před rokem třetina lidí. Také v případě zvýšení platu jsou Češi skeptičtí, pouze tři z deseti oslovených čekají růst, zhruba stejný počet pak pokles, se stagnací platu počítají dvě pětiny dotázaných.

Zredukují výdaje na dovolenou i úpravy domácností

Podle průzkumu se proto Češi chystají k důležitým změnám ve svém přístupu k financím - především omezí výdaje a pokusí se více spořit.

Jen zhruba třetina k omezování svých výdajů nepřistoupí, 20 procent lidí to nepotřebuje a 14 procent oslovených pak uvedlo, že už víc omezit se ani nemohou, není kde brát.

Finanční poradna: Jeden měsíc na restart rodinných financí stačí. Jak na to?

Finance

Nejčastěji se redukce výdajů dotkne dovolených, omezit se v tomto směru chystají dvě pětiny lidí. Češi si letos odpustí i další větší výdaje - například za rekonstrukce, nákup elektroniky či auta (37 procent). Třetina omezí útraty v restauracích a zhruba stejný počet bude šetřit na výdajích za zábavu.

Spořit především na dostupných účtech

Češi se ve větší míře přiklánějí i k tvorbě úspor. Více šetřit, protože nemají obavy ze zhoršení své finanční situace v letošním roce, se nechystá jen zhruba každý osmý oslovený, necelá pětina to neplánuje, protože si to prostě už nemůže dovolit.

Úspory si budou Češi nechávat především na běžných účtech (32 procent), nebo je uloží na spořicí účty či termínované vklady (21 procent). Uložit více peněz do investic – podílových fondů, akcií - chce každý devátý. Téměř pětina lidí však chce mít část úspor doma v hotovosti.

„Růst zájmu o spořicí a investiční produkty vidíme i u našich klientů. Objem depozit se meziročně ke konci roku 2020 zvýšil o 16 procent. Objem investic, které klienti směřovali do podílových fondů, které nabízíme, pak vzrostl o 102 procent,“ doplnil Ondřej Hák z Equa bank.

Odkládání peněz má smysl i po malých částkách

Finance

A proč vlastně chtějí Češi víc spořit? Především plánují posílit finanční rezervu pro případ neočekávaných výdajů (nutná oprava bytu, domu, vozu, hrazený lékařský zákrok), což zmínil každý třetí.

Pro tři z deseti Čechů je důvodem pro větší úspory snaha vytvořit si finanční rezervu pro případ, že by museli čelit dalším komplikacím spojeným se zhoršením ekonomiky.

K dalším důvodům pak patří zajištění na stáří (26 procent), posílení finanční rezervy pro případ výpadku části příjmu domácnosti (23 procent) či zajištění vlastního bydlení (22 procent).

Bez finančního polštáře pětina Čechů

O nutnosti více spořit svědčí i to, že řada českých domácností nemá aktuálně skoro žádný „finanční polštář“.

Vůbec žádnou finanční rezervu nemá 21 procent lidí a dalších 22 procent Čechů má rezervu jen do 30 tisíc korun. Zhruba stejný počet může počítat s rezervou mezi 30 až 100 tisíci korunami. Částku v rozmezí 100 tisíc až půl milionu má bokem čtvrtina lidí. Víc než 500 tisíc korun má stranou 11 procent oslovených.

Většina Čechů má zkušenost s nečekanou událostí

Finance

Anketa

Plánujete letos víc šetřit a omezit své výdaje?
Budu víc šetřit i míň utrácet.
48 %
Budu především šetřit, omezit výdaje se nechystám.
15 %
Ani jedno neplánuji.
37 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19665 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám