Hlavní obsah

Oddlužení brání splátky i málo informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbavit se po čase definitivně dluhů umožňuje tzv. osobní bankrot. Mnohé dlužníky ale tato možnost odrazuje, především pak kvůli nastavené výši splátek, ale i nedostatku potřebných informací.

Ilustrační snímek

Článek

V osobním bankrotu bylo na konci dubna 113 317 lidí, celkem bylo aktivních 99 835 řízení. V průběhu tohoto měsíce přitom bylo schváleno 1610 z pouhých 1659 návrhů na oddlužení. V květnu pak přibylo dalších 1679 návrhů.

Chudoba, nezaměstnanost a dluhy trápí vyloučené lokality

Domácí

Podle odborníků je to ale stále zlomek lidí, kteří by do insolvence mohli vstoupit a zbavit se tak po nějakém čase definitivně dluhů. Odrazuje je ale od toho výše splátek i nedostatek informací. Vyplývá to z průzkumu, který pro RUBIKON Centrum, Institut prevence a řešení předlužení a Charitu ČR zpracovala výzkumná organizace PAQ Research.

Nejčastější bariérou odrazující od vstupu do oddlužení se podle průzkumu ukázala skutečnost, že srážky z příjmů některých dlužníků mohou být o dva tisíce až sedm tisíc korun vyšší než v exekuci. To vadí třem pětinám všech dlužníků, kteří se průzkumu účastnili.

Podmínky oddlužení
Dlužník má dluhy u dvou a více věřitelů
Alespoň dva dluhy jsou po splatnosti minimálně 30 dnů
Oddlužení trvá pět let, u seniorů a invalidních důchodců tři roky
Dlužník musí být schopen splácet aspoň 2300 korun měsíčně
Pokud na konci oddlužení nesplatil minimálně 30 procent dluhu, musí oddlužení schválit soud. Toto neplatí u seniorů a invalidních důchodců.
Oddlužení rovněž skončí, pokud dlužník za tři roky zaplatí nejméně 60 procent dluhů
Zdroj: Institut prevence a řešení předlužení

Dalšími uváděnými bariérami pro vstup do oddlužení jsou veřejné uvedení osobních informací v insolvenčním rejstříku nebo riziko zabavení nemovitosti a majetku. O nemovitost mohou podle autorů průzkumu dlužníci přijít, i když její cena výrazně přesahuje výši dluhu.

Čechům loni rostly dluhy rychleji než úspory

Finance

Lidi také odrazují komplikace na vstupu do oddlužení. Například to, že na začátku insolvenčního řízení musí platit zároveň náklady insolvenčního správce a exekuční srážky, na což často nemají peníze.

Důležitým faktorem, který rozhoduje o tom, že předlužení lidé nevstupují do oddlužení, je i to, že nemají dostatek informací. Týká se to téměř poloviny dlužníků.

„Tito lidé nevědí, jak do insolvence vstoupit, nebo nevědí nic o jejím průběhu. Někteří z nich o možnosti oddlužení ani nikdy neslyšeli,“ uvedl sociolog Daniel Prokop z PAQ Research. Je to podle něj typický problém sociálního systému. „Máme složité systémy, o kterých cílová skupina ani neví nebo se v nich nevyzná. Aby změny parametrů oddlužení měly efekt, musí se lidem také vysvětlovat,“ dodal.

Cestu k oddlužení komplikují nízké příjmy

Finance

Neznalost se projevuje i dalšími způsoby. Třetina předlužených lidí odhaduje, že podmínky insolvenčního řízení nesplňuje.

„Většina z nich se v tom zřejmě nemýlí, protože jsou buď nezaměstnaní nebo jejich celkový osobní příjem nepřesahuje výši minimální mzdy,“ uvedla Jana Bicanová z PAQ Research. Desetina předlužených lidí se to ale podle ní domnívá neoprávněně. Odborníci proto doporučují některé změny v pravidlech pro oddlužení.

Minimální důstojná mzda je téměř 34 000 korun, v Praze 40 000 korun, tvrdí experti

Domácí

„Určitě je třeba odstranit strop u nesražené části příjmu, aby byli zadlužení lidé motivováni k vyššímu legálnímu výdělku. Obecně je pak nutné revidovat systém státní sociální podpory, aby se lidem se srážkami vyplatilo pracovat a nikoli setrvávat na dávkách,“ míní například Iva Kuchyňková z Charity ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám